Η «νόσος Χ» και ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας, βρέθηκε στο επίκεντρο επιστημονικής συνάντησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. Τονίζεται δε,  πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία» καταλήγει η ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ.

Δηλώσεις Μαγιορκίνη για «νόσο Χ»

Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι πρόσφατα ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τη κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα έρθει μια νέα πανδημία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής,η «νόσος Χ» που τρομοκράτησε τον πλανήτη δεν είναι ένα νέο βακτήριο ή ιός αλλά ένα θεωρητικό σενάριο. Υπογράμμισε δε, πως, η πανδημία είναι σαν ένας σεισμός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί»