Καταιγιστικές και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου νέες τεχνικές και μέθοδοι προστίθενται στη «φαρέτρα» των ιατρών, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης. Περί τα 20.000 ζευγάρια στη χώρα μας αναζητούν ετησίως βοήθεια μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους για την απόκτηση ενός παιδιού πραγματικότητα.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης ζευγαριών από όλον τον κόσμο, χάρη στον συνδυασμό του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των Ελλήνων ιατρών αναπαραγωγής, αλλά και των προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων που αξιοποιούνται πλέον στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό πως χρησιμοποιούνται ακόμα και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για την επιλογή ωαρίων, σπερματοζωαρίων και εμβρύων, που πριν από 30 χρόνια έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία.

Στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνέδριου που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠΕΚΕ)  και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», το Cityportal μίλησε με τέσσερις εξέχοντες ιατρούς, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και μία έγκριτη νομικό: τον πρόεδρο της ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α και αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας, Δρα Θέμη Μαντζαβίνο, τον μαιευτήρα γυναικολόγο αναπαραγωγής και μέλος του δ.σ. της ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α, Δρα Ηλία Τσάκο, τον μαιευτήρα γυναικολόγο, ιατρό αναπαραγωγής και μέλος του δ.σ. της ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α, Δρα Ιάκωβο Σούση, τον μαιευτήρα γυναικολόγο αναπαραγωγής και μέλος του δ.σ. της ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α, Δρα Βασίλη Αθανασίου και τη νομική σύμβουλο της ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α, κα Μαίρη Νικολακοπούλου. 

 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις τους: