Μία ερώτηση που υποβάλουν συχνά άνδρες και γυναίκες σε έναν πλαστικό χειρουργό είναι: “έρχονται και άνδρες;” και η απάντηση είναι “και όμως ΝΑΙ!” όλο και περισσότεροι, με μεγαλύτερη τόλμη και γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν!

Ίσως κάποτε να αποτελούσε ταμπού το να υποβληθεί ένας άνδρας σε αισθητικές θεραπείες. Σήμερα όμως είναι πλέον συνηθισμένο. Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής ,η παράταση της νεότητας και η βελτίωση της εμφάνισης και της αυτοπεποίθησης αποτελούν δικαίωμα και για τα δύο φύλα. Η βιομηχανία της ομορφιάς γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και παρουσιάζει μία δυναμική για το ανδρικό φύλο, και με αποκλειστικά προϊόντα για άνδρες. Πλέον κυκλοφορούν στην αγορά ενέσιμα fillers με στόχο τις ανάγκες των ανδρών.

Σύμφωνα με την ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery)world statistics report 2019 ενδεικτικά στο παγκόσμιο σύνολο αισθητικών θεραπειών σε ποσοστό οι άνδρες έκαναν:

  • ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 25%
  • ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 38.7%
  • ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ 14.5%
  • FACE LIFTING8%
  • ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ 10.4%
  • ΒΟΥΤΥΛΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΤΟΞΙΝΗ 13.4%
  • FILLERS4%

Επίσης ο ρυθμός αύξησης για αισθητικές θεραπείες για τους άνδρες είναι συνεχώς όλο και υψηλότερος από εκείνο των γυναικών.

 

Σε τι είδους αισθητικές επεμβάσεις υποβάλλονται οι άνδρες?

Πριν την ενηλικίωση η ωτοπλαστική (αποκατάσταση ”πεταχτών αυτιών” ή και δυσμορφιών) είναι η πιο συχνή επέμβαση. Γίνεται μετά την ηλικία των 6 ετών και πριν την ένταξη στο σχολικό περιβάλλον, για την φυσιολογική διατήρηση της ψυχικής υγείας του παιδιού. Μπορεί όμως να γίνει και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αφού ολοκληρωθεί η εφηβεία η ρινοπλαστική και η αποκατάσταση της γυναικομαστίας, αποτελούν τις συνηθέστερες επεμβάσεις.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι άνδρες υποβάλλονται σε αποτρίχωση με lasers (alexandrite,diode). Lasers τύπου fractional CO2 χρησιμοποιούμε επίσης για την αποκατάσταση και ανάπλαση του δέρματος και την εξάλειψη ουλών από ακμή στο πρόσωπο και το σώμα.

Η προφιλοπλαστική (ρινοπλαστική και πωγωνοπλαστική ταυτόχρονα) αποκαθιστά την συμμετρία του προσώπου. Η αποκατάσταση του όγκου των ζυγωματικών και της προβολής του πηγουνιού και της κάτω γνάθου, με παχύρευστο υαλουρονικό οξύ, χαρίζει στο ανδρικό πρόσωπο αρμονία και συμμετρία.

Η λιποαναρρόφηση είναι αρκετά δημοφιλής στους άνδρες κυρίως για την περιοχή της κοιλίας. Πλέον έχουμε την δυνατότητα ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος να αφαιρέσουμε το λίπος εκείνο που είναι ανθεκτικό στην δίαιτα και την άσκηση και ταυτόχρονα με σύγχρονες τεχνικές να δημιουργήσουμε την εικόνα σχηματισμένων κοιλιακών μυών, σμιλεύοντας την περιοχή.

Η κοιλιοπλαστική έχει ένδειξη μετά από επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής ή μεγάλη απώλεια βάρους με ταυτόχρονη αποκατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων και πιθανών κήλων (ομφαλοκήλες, διάταση κοιλιακού τοιχώματος).

Μπέσκος Νικόλαος Άνδρας

 

Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων η περιτομή για λόγους θρησκευτικούς, υγιεινής, αλλά και για την βελτίωση της εμφάνισης του πέους ή και την αύξηση της σεξουαλικής απόλαυσης γίνεται σε όλες τις ηλικίες με αυξανόμενη ζήτηση. Η αυξητική του πέους ή και η πάχυνσή του με λίπος, όπως και το lifting όσχεου γίνονται από πλαστικούς χειρουργούς και ουρολόγους.

Η μεταμόσχευση μαλλιών με σύγχρονες τεχνικές χωρίς τομές και καλύτερα αποτελέσματα είναι πλέον κάτι συνηθισμένο και κατέχει τα πρωτεία σε επεμβάσεις στους άνδρες. Είναι χαρακτηριστική η ζήτηση μεταμόσχευσης τριχών στο άνω χείλος στις αραβικές χώρες από  άνδρες που επιθυμούν ένα πιο “παχύ” μουστάκι.

Η βλεφαροπλαστική, το face lifting,το lifting λαιμού, για την αποκατάσταση της χαλάρωσης του προσώπου, γίνονται περίπου στην ηλικία των 50 και συμβάλουν στην διατήρηση του νεανικού προσώπου αποκαθιστώντας τις γωνίες, το σχήμα, τα χαρακτηριστικά, δίνοντας σφριγηλότητα και μια πιο νεανική και ξεκούραστη όψη.

Μη επεμβατικές θεραπείες όπως τα ενέσιμα (βουτυλική αλλαντοτοξίνη, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπείες,PRP),νήματα,laser θεραπείες, τις ζητούν όλο και περισσότερο οι άνδρες για την βελτίωση της εμφάνισης, την διατήρηση της νεανικότητας και της καλής ψυχικής διάθεσης, συμβάλλοντας στην τόνωση της αυτοπεποίθησης με αναίμακτο τρόπο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες και άμεσο αποτέλεσμα.

Οι άνδρες έχουν και εκείνοι το δικαίωμα να παρατείνουν και να διατηρήσουν την νεανικότητά τους. Η αισθητική ιατρική πλέον έχει πολλές επιλογές επεμβατικές ή μη, άμεσες και αποτελεσματικές.

 

Μπέσκος Νικόλαος Άντρας

 

INFO!

Νικόλαος Μπέσκος

Πλαστικός χειρουργός

www.beskosplasticsurgery.gr

Μοιραστείτε το άρθρο.