Διπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμφράγματος για αυτούς που καπνίζουν έως 5 τσιγάρα ημερησίως. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας καταλήγει ότι το περιστασιακό κάπνισμα κρύβει κινδύνους που δε θα πρέπει να υποτιμούνται.

«Ακόμα κι αν είστε περιστασιακός καπνιστής που πιστεύει ότι ένα τσιγάρο πού και πού δεν βλάπτει, αυτή η μελέτη δείχνει ότι κοροϊδεύετε τον εαυτό σας νομίζοντας πως δεν σας βλάπτει. Δεν έχει σημασία πόσα τσιγάρα καπνίζετε ή για πόσο καιρό, η καλύτερη στιγμή για να το σταματήσετε είναι τώρα», δήλωσε η Δρ. Sarah White, διευθύντρια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.

Η σημασία διακοπής του καπνίσματος

Η έρευνα αυτή αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι οι καπνιστές πρέπει να κόψουν δια παντός το κάπνισμα. Ακόμα και ένα τσιγάρο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο μακροπρόθεσμα, καθώς επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Εάν μάλιστα κοπεί πριν την ηλικία των 45 ετών, ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται κατά 90%. Επιπλέον, η επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι εξίσου μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η μελέτη εξετάζει την επίδραση του καπνίσματος για κάθε πιθανή καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό περιλαμβάνει έρευνα του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, περιστατικά αρρυθμιών και άλλα», εξηγεί η Δρ. Emily Banks.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 190.000 Αυστραλοί καπνιστές και μη καπνιστές για περισσότερα από επτά χρόνια. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα προκαλεί 11.400 εισαγωγές στο νοσοκομείο με στεφανιαία νόσο.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα παραμένει: έστω και το περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει. Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναγκαία.

 

Πηγή: ygeiamou.gr