Απαραίτητος κρίνεται ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας ακόμα και τώρα!

Τα συμπτώματα του ιού μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης. Τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας την Άνοιξη μπορεί να παραπλανήσουν, γι’αυτό επιβάλλεται να είμαστε επιφυλακτικοί.

Νέα έρευνα έδειξε ότι την εποχή αυτή τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας πολλαπλασιάζονται. Οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς πρόκειται για μία σοβαρή και επικίνδυνη νόσο, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει νοητική υστέρηση, ακόμα όμως και θάνατο.

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης: υψηλός πυρετός, εμετός, ζάλη, πονοκέφαλος και ίσως αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα. Ακόμα και οι παιδίατροι μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα, γι’αυτό πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι.

Η νόσος εμφανίστηκε ήδη στην Αθήνα, όπου 4 παιδιά παρουσίασαν τα συμπτώματα, αλλά τα συμπτώματα αναγνωρίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς εγκαίρως.

Μετάδοση της μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα προσβάλλει αδιακρίτως βρέφη, παιδιά και εφήβους, κυρίως σε μορφή μηνιγγίτιδα τύπου Β. Η νόσος μεταδίδεται με το φιλί, το φτέρνισμα, το βήχα και τη διαρκή παραμονή σε κλειστούς χώρους.

Ο εμβολιασμός: ασπίδα προστασίας

Ένας στο 10 ενήλικες είναι ασυμπτωματικός φορέας της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε νεαρά άτομα, ακόμα και αν ο ίδιος δε νοσήσει ποτέ. Αυτό καθιστά τον έγκαιρο εμβολιασμό πιο αναγκαίο από ποτέ. Οι παιδίατροι είναι κατηγορηματικοί: όλα τα παιδιά πρέπει απαραιτήτως να εμβολιαστούν άμεσα, όχι μόνο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β, αλλά και για άλλους τύπους της νόσου.

 

Πηγή: healthreport