Το εμφιαλωμένο νερό

Η πρώτη έρευνα στο είδος της έδειξε ότι όποιος πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, καταναλώνει 90.000 περισσότερα πλαστικά μικροσωματίδια, σε σχέση με αυτούς που πίνουν νερό βρύσης. Η πιθανότητα να καταπιεί κάποιος πλαστικά μικροσωματίδια είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν έως και 22 φορές περισσότερα βλαβερά σωματίδια σε σχέση με το νερό βρύσης.

Μικροπλαστικά σε τρόφιμα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Victoria δημοσίευσαν σχετικό άρθρο στο διεθνές περιοδικό περιβάλλοντος “Environmental Science and Technology”. Εκεί αναφέρουν ότι η υπόθεση πως οι τροφές περιέχουν πλαστικά είναι ακόμη αβάσιμη. Μέχρι στιγμής έχει αναλυθεί ένας μικρός αριθμός ποτών και τροφίμων για να διαπιστωθεί ρύπανση από πλαστικά. Τροφές όπως το κρέας, το ψωμί και τα λαχανικά ενδέχεται να περιέχουν μικροπλαστικά, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Τα πλαστικά είναι τοξικά

Οι συνέπειες του πλαστικού στον οργανισμό είναι ακόμη άγνωστες, ωστόσο η τοξικότητά τους είναι ιδιαίτερα γνωστή. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι τα πλαστικά μικροσωματίδια διαταράσσουν το ανοσοποιητικό, διεισδύοντας μέσα στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 142 πλαστικά μικροσωματίδια ημερησίως και εισπνέει άλλα 170! Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Γενικά οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην κατανάλωση πλαστικού και στις επιπτώσεις του. Η κατανάλωση πλαστικών σωματιδίων προκαλείται κυρίως από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών. Πλέον το πλαστικό βρίσκεται παντού, σε θάλασσες, ποτάμια και στο υπέδαφος, ενώ έχει βρεθεί και στα ψάρια και σε άλλες τροφές. Η μείωση χρήσης πλαστικών φαντάζει μονόδρομος.

 

Πηγή: healthpharma.gr