Νέα έξαρση των ιώσεων προβλέπουν οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας καθώς  από την μια πέφτει η θερμοκρασία και από την άλλη αυξάνεται και ο συγχρωτισμός λόγω εορτών.

Οι ιοί της γρίπης, του κορωνοϊού, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους ενώ  φαίνεται ότι πιέζουν και το ΕΣΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι η θετικότητα στα τεστ της γρίπης στην Ελλάδα φτάνει στο 35% ενώ περισσότεροι ευάλωτοι είναι οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

 

Κυρίαρχος ο Η3Ν2.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή και κυρίως στις ηλικίες 0 έως 14 ετών. Την ίδια στιγμή τα παιδιατρικά νοσοκομεία εμφανίζουν πληρότητα και ο αριθμός εισαγωγών λόγω σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός, κυρίως λόγω επιπλοκών από τη γρίπη.

«Σε μία περίοδο φθινοπωρινή και αρχή χειμερινής μετά από τρία χρόνια δεν παρουσιάζεται έξαρση Covid-19. Είναι η πρώτη περίοδος που βλέπουμε ένα τέτοιο πρότυπο, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση Covid-19, αλλά των υπόλοιπων λοιμώξεων του αναπνευστικού», ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

 

Φόβοι για τα γιορτινά τραπέζια

Το ποσοστό θετικότητας στη γρίπη η επιστήμονες αναμένουν να αυξηθεί τις επόμενες μέρες καθώς σε αυτό θα συμβάλλει, όπως εκτιμούν, η πτώση της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, αλλά και με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας που συστήνονται και για τον SARS-CoV-2.

Δηλαδή, η μάσκα, η αποφυγή συγχρωτισμού, η απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα και η αποφυγή της επαφής των συμπτωματικών με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εάν έχουμε συμπτώματα να κάνουμε πριν την συμμετοχή μας σε ένα γιορταστικό τραπέζι ή συγκέντρωση, το διπλό τεστ κορωνοϊού και γρίπης που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.