Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται ένα νέο κύμα κορωνοϊού με γρίπη μαζί.

Οι ειδικοί εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για απρόβλεπτες συνέπειες με την παράλληλη κυκλοφορία της γρίπης με τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές καθώς παρατηρείται αύξηση και στις ιώσεις του αναπνευστικού.

Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι την τελευταία εβδομάδα οι επισκέψεις πολιτών με γριπώδη συνδρομή σε γιατρούς  σημείωσαν αύξηση πάνω από 40%.

 

Οι επιπτώσεις μετά από 2,5 χρόνια

«Φέτος θα είναι οι πρώτες γιορτές μετά από δύο χρόνια που θα τις γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυαν στην πανδημία κι αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορονοϊού.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία» επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, ενόψει του 31ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε στο MEGA πώς οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, νωρίτερα από ότι αναμενόταν: «Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλές ιώσεις από Νοέμβριο. Τις περιμέναμε πολύ αργότερα, αλλά ήρθαν νωρίτερα. Σαββατοκύριακο στο «Αγλαΐα Κυριακού» πήγαν 1400 παιδάκια για να εξεταστούν».

 

Μάσκα στους κλειστούς χώρους

Με τις γιορτές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, η σύσταση της Ματίνας Παγώνη προς τους πολίτες είναι να χρησιμοποιούν μάσκα στα πολυκαταστήματα, αλλά και να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό πριν επισκεφτούν συγγενικά σπίτια.

«Τώρα είναι διαφορετικά γιατί έχουν πέσει μαζεμένες οι ιώσεις. Είναι ο κορονοϊός, που αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί, η γρίπη η οποία ήρθε πολύ νωρίτερα και θα κάνει έξαρση μετά της 25-30 Δεκέμβρη. Ιανουάριος Φεβρουάριος είναι το πικ της γρίπης Α’.