Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει από το υπουργείο Υγείας δωρεάν προληπτικός έλεγχος και για τον καρκίνο πνεύμονα με τη χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας Low Dose CT.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας θα είναι στοχευμένο και θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μικρό αριθμό πολιτών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η Low Dose CT, πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και τελευταίας τεχνολογίας ανώδυνη εξέταση η οποία μπορεί για τη ανιχνεύσει τους πνευμονικούς όζους όταν αυτοί είναι πολύ μικροί μέχρι και της τάξης των ελάχιστων χιλιοστών.

Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα δεν είναι επώδυνη και δίνει λεπτομερή ανάλυση της αρχιτεκτονικής των πνευμόνων με πολύ μικρότερη δόση όσον αφορά την ακτινοβολία της τάξης του 90% συγκριτικά με τις εξετάσεις ρουτίνας των πνευμόνων.

Υπουργείο Υγείας: Τι θα περιλαμβάνει ο έλεγχος

Βάση του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας το συγκεκριμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν θα γίνει οριζόντια καθώς οι κατηγορίες των πολιτών που θα εξεταστούν θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια.

Ένα από αυτά είναι το ιστορικό καπνίσματος, σε συνδυασμό με τα «πακέτα-έτη» (pack-year).

Όσοι τελικά επιλεγούν από την ηλιακή ομάδα των 50 έως 80 ετών θα ειδοποιηθούν με SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η επιτροπή υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συστήσει τη πραγματοποίηση εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου γνωστές και ως screening tests σε ασθενείς οι οποίοι :

  • Είναι βαρείς καπνιστές, (βαρείς καπνιστές θεωρούνται αυτοί που έχουν ιστορικό 30 πακέτων το χρόνο ή και περισσότερο, δηλαδή είτε καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα για 30 χρόνια είτε δύο πακέτα τη μέρα για 15 χρόνια)
  • Καπνίζουν ή έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια
  • Είναι ηλικίας 55 έως 80 ετών

ΠΗΓΗ: National Comprehensive Cancer Network