Επεκτείνονται το επόμενο διάστημα οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.

Έτσι μετά τις δωρεάν μαστογραφίες για πρόληψη καρκίνου μαστού δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας έως και το τέλος του 2023 περιλαμβάνουν:

Καρκίνος του τραχήλου μήτρας

Αφορά 2.432.000 γυναίκες 30-65 ετών και έχει ως απώτερο στόχο τον εκμηδενισμό νέων διαγνώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο παχέος εντέρου που θα ξεκινήσει έως τις αρχές Ιουλίου αφορά σε 3.840.00 πολίτες ηλικίας 50- 69 ετών  οι οποίοι θα υποβληθούν σε κολονοσκόπηση χωρίς κόστος.

Καρκίνος του πνεύμονα

Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, δηλαδή νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη.

Όσοι τελικά επιλεγούν από την ηλιακή ομάδα των 50 έως 80 ετών θα ειδοποιηθούν με SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Καρκίνος του δέρματος

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα,  ελέγχου για καρκίνο δέρματος, στο οποίο θα ενταχθούν ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αλιείς, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και άλλα άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πώς θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών).