του Μιχάλη Κυριακίδη*

Η Φωτεινή ήταν 32 χρονών όταν γνώρισε τον σύντροφο της και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την οικογένεια τους. Για πολλά χρόνια είχε ανωμαλίες στην περίοδο της και ο γιατρός της είχε μιλήσει για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα, αναζήτησε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου γυναικολόγου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Embryolab. Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η Melanie προσπαθεί για πολλά χρόνια με τον σύζυγο της και μετά από αρκετούς κύκλους θεραπείας στο Αγγλικό Σύστημα Υγείας δεν το έχει καταφέρει. Ήταν 37 χρονών όταν αποφάσισε να πάρει τη γνώμη των γιατρών του Embryolab. Ο εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος αποκάλυψε ότι το πρόβλημα ήταν γενετικό και χρειαζόταν ειδική διαχείρηση. Η Melanie και η  Φωτεινή είναι δύο διαφορετικές γυναίκες που έχουν όμως το ίδιο όνειρο και έναν κοινό στόχο. Να αποκτήσουν παιδί.

 

Εξειδικευμένη προσέγγιση

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και στο Embryolab γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι γεγονός, ότι η αναπαραγωγική ιατρική έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών και εφαρμόζει όλο και περισσότερες καινοτομίες στην καθημερινή κλινική πράξη.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι κάθε νέα ανακάλυψη και κάθε θεραπευτική καινοτομία θα είναι ωφέλιμη σε όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Ο σχεδιασμός  της θεραπείας δεν είναι πάντα δεδομένος, και πρέπει πάντα να ξεκινάει με τις ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και του πλήρους ιστορικού του ζευγαριού, στο Embryolab προτείνουμε και εφαρμόζουμε εξατομικευμένες θεραπείες και μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή και ως «εξατομικευμένη ιατρική της αναπαραγωγής», παρέχει τα οφέλη της σύγχρονης ιατρικής έρευνας, προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Έτσι, απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την παλαιότερη προσέγγιση «μια θεραπεία που κάνει για όλους».

 

Τα διαφορετικά προβλήματα

Η Φωτεινή είχε να αντιμετωπίσει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών για να πετύχει τον στόχο της. Αν η θεραπεία της ήταν άκαμπτη και απρόσωπη, είχε να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους, όπως η υπερδιέγερση των ωοθηκών, μιας δυνητικά σοβαρής ιατρικής επιπλοκής που θα επιβάρυνε την υγεία της. Στο Embryolab είχαμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το πρωτόκολλο της εξωσωματικής στις εξατομικευμένες ανάγκες της Φωτεινής, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης, διατηρώντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλά τα ποσοστά του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Αντίστοιχα, η Melanie είχε να αντιμετωπίσει ένα γενετικό πρόβλημα που επηρέαζε τα έμβρυα της.

Με την επιλογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, μιας σχετικά πρόσφατης και καινοτόμου εργαστηριακής τεχνικής, σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τη χρωμοσωμική δομή των εμβρύων, ήρθαν στην επιφάνεια. Αν και δεν εφαρμόζεται συχνά, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη θεραπεία γυναικών με χρωμοσωμικό πρόβλημα. Γυναίκες σαν τη Melanie, θα ωφεληθούν σημαντικά, κάνοντας εμβρυομεταφορά μετά από εξωσωματική ενός χρωμοσωμικά φυσιολογικού εμβρύου. Σήμερα, η Φωτεινή ζει με τον σύντροφο της και την κόρη τους στη Θεσσαλονίκη και η Melanie έχει αποκτήσει ένα υγιέστατο αγοράκι και ζει με τον σύζυγο της στο Essex.

Καθώς οι επιστήμονες στον χώρο της ιατρικής της αναπαραγωγής επιδιώκουν να επιτύχουν όλο και υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μπορέσουν να καταφέρουν τον στόχο τους, με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις και το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η «εξατομικευμένη ιατρική της αναπαραγωγής» αποτελεί τη νέα σελίδα στην ιστορία της υποβοήθησης της αναπαραγωγής και είναι σίγουρο πως τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας έχουν να ωφεληθούν σημαντικά.

Ίδιο όνειρο + κοινός στόχος = διαφορετικοί δρόμοι

*Μιχάλης Κυριακίδης, M.D., M.Sc., Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Embryolab Fertility Clinic, m.kiriakidis@embryolab.eu, www.embryolab.eu

 

 

INFO To Embryolab είναι πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004.

Την ομάδα του Embryolab απαρτίζουν κορυφαίοι γιατροί, εμβρυολόγοι, και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Με επιμονή στην ποιότητα και εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, το Embryolab πιστοποιείται από το 2007 και μέχρι σήμερα με ISO9001:2015, EN 15224:2016.

Το Embryolab υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού.

Στο Embryolab εργαζόμαστε καθημερινά με σεβασμό στο όνειρο των ανθρώπων να γίνουν γονείς.

Αλλάζουμε ζωές, δημιουργούμε οικογένειες!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη,

Τ. 2310 474 747, www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu