ΓΙΑΤΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ;

Ίσια δόντια = ομορφιά + υγεία

 

Προτεραιότητα όλων μας από την παιδική ηλικία ακόμη πρέπει να είναι τα γερά και ίσια δόντια, τα οποία δεν αποτελούν μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και προϋπόθεση καλής στοματικής υγείας.

Οι αποκλίσεις από τη φυσιολογική μορφολογία και λειτουργία της γνάθου και των δοντιών αποτελούν το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ορθοδοντικός. Η πρόληψη, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, αλλά και η θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Ο οδοντίατρος Δρ Παύλος Μπίκος απαντά σε βασικά ερωτήματα για την ορθοδοντική.

 

Ποια προβλήματα προκαλούν τα στραβά δόντια;

Δόντια συνωστισμένα ή με κακή σύγκλιση μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μάσηση ή πόνο, ενώ ενίοτε ανοίγουν τον δρόμο για σοβαρότερα προβλήματα, όπως η περιοδοντίτιδα. Επιπλέον, τα στραβά δόντια δυσκολεύουν το σωστό βούρτσισμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα πλάκας και τερηδόνας.

 

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου σε ορθοδοντικό;

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Μην περιμένετε να στραβώσουν τελείως τα δόντια του παιδιού, διότι η θεραπεία θα διαρκέσει περισσότερο και ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες ορθοδοντικές εργασίες.

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η απάντηση είναι «εξαρτάται»! Κάθε παραμόρφωση είναι διαφορετική, με αποτέλεσμα η διάρκεια κάθε θεραπείας να είναι μοναδική για κάθε ασθενή.

Συνήθως, μια απλή παραμόρφωση θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία για περίπου έξι μήνες, αλλά σε πιο προχωρημένα προβλήματα μπορεί να χρειαστούν 2-3 χρόνια.

Πονάει;

Όχι! Ελάχιστα πρόκειται να αλλάξουν στην καθημερινότητα του παιδιού εάν βάλει σιδεράκια. Ίσως το πρώτο διάστημα να αισθανθεί μια ενόχληση ή δυσφορία, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Η διατροφή του μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με μια ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές όπως τσίχλες, γλειφιτζούρια, παστέλια και άλλες κολλώδεις τροφές.

 

Η Ορθοδοντική αφορά και σε ενήλικες;

Σαφώς! Η εξέλιξη στην ορθοδοντική και τις νέες τεχνολογίες έχει κάνει τις νέες θεραπείες εύκολες και σύντομες, γι’ αυτό και πολλοί είναι οι ενήλικες που επιλέγουν ορθοδοντικές θεραπείες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα των δοντιών που δεν αντιμετωπίστηκαν στην ώρα τους ή προέκυψαν στην ενήλικη ζωή τους.

 

 

Γιατί να υποβληθώ σε ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική ενηλίκων είναι κατάλληλη για περιπτώσεις όχι μόνο αισθητικής, αλλά και λανθασμένης λειτουργίας των δοντιών (πόνος κατά τη μάσηση, λανθασμένη άρθρωση). Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές, υπάρχει πλέον δυνατότητα για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν;

Πέρα από τα κλασικά σιδεράκια, η ορθοδοντική πλέον περιλαμβάνει πιο εξελιγμένες μεθόδους. Ενδεικτικά,

 • Το σύστημα των διάφανων «αόρατων» ναρθήκων: μία σειρά από διαφανείς νάρθηκες (μασελάκια) που σταδιακά επιλύουν το πρόβλημα χαρίζοντας ελκυστικό χαμόγελο. Οι νάρθηκες αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η συνολική διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την παραμόρφωση της οδοντοστοιχίας του ασθενούς.
 • Γλωσσική μέθοδος STB: Πρόκειται για σιδεράκια που τοποθετούνται στο εσωτερικό των δοντιών, αθέατα, προσδίδοντας έτσι το επιπλέον πλεονέκτημα της αισθητικής, αφού το χαμόγελο διορθώνεται χωρίς να είναι εμφανή τα σιδεράκια.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρός σας μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και να προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση που θα αλλάξει τη λειτουργικότητα και την αισθητική των δοντιών σας.

 

Οι βασικότερες ενδείξεις που θα υποδείξουν την ανάγκη επίσκεψης στον ορθοδοντικό είναι οι εξής:

 • Αλλαγή των νεογιλών δοντιών πρώιμα ή αργά
 • Συνωστισμένα ή πολύ αραιά δόντια
 • Πεταχτά δόντια
 • Πιπίλισμα δακτύλου
 • Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών
 • Εξέχουσα ή ατροφική γνάθος
 • Δυσκολία στη μάσηση ή πόνος

 

Τι πρέπει να γνωρίζω για το κόστος;

Όσο πιο σύγχρονη είναι η μέθοδος τόσο περισσότερο επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής.

 • Προλάβετε το πρόβλημα περιορίζοντας τα κόστη (προληπτική ορθοδοντική)
 • Ενημερωθείτε και επιλέξτε ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν ορθοδοντικές υπηρεσίες.

 

Ίσια δόντια mpikos-odontiatros
Ίσια δόντια

Info!

Δρ Παύλος Μπίκος, D.D.S, PhD

Οδοντίατρος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Mediadent