Ψάρι, φρούτα και λαχανικά, χωρίς κρέας, με μικρά και λιτά γεύματα και νηστίσιμες συνταγές είναι τα μυστικά της αγιορείτικης διατροφής, η οποία αποτελεί ελιξίριο μακροζωίας. Μοναδική στον κόσμο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι η αγιορείτικη κουζίνα. Βασίζεται στην ψαροφαγία και χορτοφαγία των 2.500 μοναχών που κατοικούν στο Άγιον Όρος, οι οποίοι χάρη σε αυτή τη διατροφή φημίζονται για τη μακροζωία και την καλή τους υγεία. Ο τρόπος μαγειρέματος δε των αγιορείτικων εδεσμάτων είναι επίσης μοναδικός: φωτιά από ξύλα, νταβάδες, αγνά βιολογικά υλικά από τους κήπους και τις πλαγιές του ιερού βουνού, μαγείρεμα με κρεμμυδόζουμο.

 

Ψάρια και θαλασσινά στην Αγιοείτικη Διατροφή

Τα ψάρια και τα θαλασσινά του Αγίου Όρους από την άλλη πλευρά φημίζονται για την εξαιρετική νοστιμιά τους. Ο λόγος που τα κάνει να διαφέρουν σε γεύση από τα υπόλοιπα είναι ότι τα νερά του κόλπου είναι βαθιά και καθαρά, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά θαλάσσια ρεύματα και δεν υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες που να τα επιβαρύνουν. Τα θαλασσινά ψαρεύονται σε πολύ βαθιά νερά, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από όλες τις θάλασσες της Ελλάδας και είναι πλούσια σε πλαγκτόν και καθαρή τροφή, αφού στον κόλπο δεν καταλήγουν ποτάμια ή ρυάκια που να διαταράσσουν την ισορροπία της σύστασης του νερού.

 

Συνταγή του Αγίου Όρους: Χταπόδι με διάφορα χόρτα

Ακολουθήστε βήμα-βήμα τις οδηγίες του μοναχού Επιφάνιου για το χταπόδι με χόρτα και η ανταμοιβή σας θα είναι ένα μοναδικό πιάτο με υπέροχη γεύση.

Υλικά για έξι μερίδες

  • 1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια
  • 3 πράσα
  • ½ κιλό σπανάκι
  • ½ κιλό ραδίκια
  • ½ κιλό σέσκουλα
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 250 γραμμάρια λάδι
  • 5 λεμόνια
  • μαυροπίπερο τριμμένο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε, βράζουμε και κόβουμε το χταπόδι μας σε κομμάτια μήκους 5 ή 6 εκατοστών. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ξερά κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και όλα τα χορταρικά μας.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, τα βάζουμε μαζί με το λάδι στον ταβά, σε σιγανή φωτιά και τα σοτάρουμε, ώσπου να ροδίσουν.

Κόβουμε όλα τα χορταρικά σε κομμάτια των 6-7 εκατοστών και τα βάζουμε στον ταβά.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αφού μαραθούν προσθέτουμε ενάμιση ποτήρι νερό και λίγο αλάτι και σκεπάζουμε τον ταβά. Λίγο αργότερα τα ανακατεύουμε και αφού βράσουν επί μισή ώρα, βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και μία κουτάλα χταποδόζουμο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αμέσως μετά ρίχνουμε το μαυροπίπερο.

Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει, ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά και να μείνει μόνο με το λάδι του. Δύο λεπτά πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών.