Τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στηρίζει και προάγει το Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», ακολουθώντας τα «δέκα βήματα για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό» και την «πρωτοβουλία για φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF.

Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, η επίτοκος ενημερώνεται για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και προετοιμάζεται κατάλληλα μέσα από τα μαθήματα για εγκύους που προσφέρονται από το Μαιευτικό Τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» .

Μετά τον τοκετό, οι εξειδικευμένες μαίες του τμήματος εκπαιδεύουν και καθοδηγούν με αγάπη και υπομονή τη νέα μητέρα, βοηθώντας την να κατακτήσει την τέχνη του θηλασμού. Η επιθυμία της μητέρας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τηρείται με απόλυτο σεβασμό, είτε μέσω του rooming in, εάν η μητέρα επιλέξει να έχει το μωράκι δίπλα της όλο το 24ωρο, είτε με τη μεταφορά του βρέφους από το θάλαμο βρεφών στη μητέρα του στα πρώτα σημάδια πείνας.

Rooming in: Προϋπόθεση για επιτυχή θηλασμό

Η πρακτική του rooming in, της παραμονής δηλαδή του μωρού κοντά στη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο, στο ίδιο δωμάτιο και σε ειδικό κουνάκι, θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα προαπαιτούμενα για τον επιτυχημένο αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους και για το λόγο αυτό συστήνεται στις νέες μητέρες, όταν βέβαια αυτές είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα του μωρού από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.

Ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας, το μωρό μπορεί να παραμείνει στο δωμάτιο για όσο χρονικό διάστημα εκείνη επιλέξει, υπό τη διαρκή επίβλεψη και καθοδήγηση των μαιών του τμήματος. Με τον τρόπο αυτό, η νέα μητέρα εξοικειώνεται από την πρώτη στιγμή με τη φροντίδα και την περιποίηση του νεογέννητου, με αποτέλεσμα η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται χωρίς άγχος και αίσθημα ανασφάλειας. Ακόμη, μαθαίνει να αναγνωρίζει εύκολα και έγκαιρα τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το μωράκι πεινάει, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στην επιτυχή εδραίωση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.

Ακόμη και μετά την έξοδο από την Κλινική, τόσο η ειδική Σύμβουλος Θηλασμού του Μαιευτικού Τμήματος όσο και όλες οι μαίες του ορόφου είναι ανά πάσα στιγμή διατεθειμένες να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν πρακτικά και ψυχολογικά τη νέα μητέρα να ανταπεξέλθει στο νέο ρόλο της.

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390654

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr