Της Αλεξίας Χατζηπαρασίδου*

Αζωοσπερμία είναι η απουσία σπερματοζωαρίων στο δείγμα εκσπερμάτισης. Περίπου 1 στους 10 υπογόνιμους άντρες πάσχει από αζωοσπερμία, αναλογία που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια άντρες σε όλο τον κόσμο! Οι περισσότεροι αζωοσπερμικοί άνδρες έχουν σπερματοζωάρια μέσα στους όρχεις τους. Η εξέλιξη της επιστήμης,  και μάλιστα η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης, έκανε δυνατή, από το 1995, τη γέννηση παιδιών με ορχικό σπερματοζωάριο. Από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτή την μέθοδο.
Έτσι, χάρη στην επιστήμη οι άντρες με αζωοσπερμία μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί.
Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο ένα πολύ βασικό ερώτημα:

 

Τι προκαλεί την αζωοσπερμία;

Τα αίτια της αζωοσπερμίας είναι πολύ λίγο γνωστά. Σε ένα μικρό μόνο ποσοστό η αζωοσπερμία μπορεί να οφείλεται σε χρωμοσωμική (π.χ. Klinefelter) ή γονιδιακή επιβάρυνση (π.χ. μικροελλείψεις του Υ χρωμοσώματος), ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δευτεροπαθής, μετά από γοναδοτοξική φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χημειοθεραπεία) ή κάποιο χειρουργείο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα πραγματικά αίτια της αζωοσπερμίας, παραμένουν άγνωστα…

 

Ο προβληματισμός

Όσο παραμένουν άγνωστα τα αίτια της αζωοσπερμίας είναι αδύνατο να σχεδιαστούν αποτελεσματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αποκατάστασή της, επομένως με τα σημερινά δεδομένα η αζωοσπερμία σπάνια μπορεί να θεραπευτεί. Σχεδόν μονόδρομο αποτελεί για τους αζωοσπερμικούς άνδρες, η βιοψία των όρχεων που τους προσφέρει τη δυνατότητα μικρογονιμοποίησης, αν βρεθούν σπερματοζωάρια εκεί.

 

Η ελπίδα

Πρόσφατα, η επιστήμη της γενετικής έχει σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη στο επίπεδο της διάγνωσης και μας δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να δούμε και να αναλύσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια το γενετικό υλικό αζωοσπερμικών ανδρών. Η διευκρίνιση της γενετικής βάσης της αζωοσπερμίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα γονίδια και τις μεταλλάξεις που ευθύνονται για την εκδήλωση της αζωοσπερμίας. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό εφικτό, δηλαδή καταφέρουμε να συσχετίσουμε και κυρίως να κατανοήσουμε τα αίτια της αζωοσπερμίας, θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την διάγνωση και θεραπεία της αζωοσπερμίας.

 

Και μια μεγάλη αλήθεια…

Οι ανακαλύψεις και η εξέλιξη στον χώρο των επιστημών υγείας δίνουν την ελπίδα της θεραπείας, όταν η υγεία μας απειλείται. Όμως κάθε σταθμός και μεγάλη ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας!
Η επιστήμη για πρώτη φορά έχει τον τρόπο να ρίξει φως και να λύσει το μυστήριο της γενετικής βάσης της αζωοσπερμίας και να ανοίξει το δρόμο για την θεραπεία και την αποκατάσταση της γονιμότητας εκατομμυρίων ανδρών. Η επιστήμη, με το πρόγραμμα Spermogene, απευθύνει έκκληση σε όλους τους άνδρες και περισσότερο στους αζωοσπερμικούς άνδρες να μετέχουν στην προσπάθειά της ώστε στο άμεσο μέλλον να περιοριστεί ή και να εξαλειφθεί η αζωοσπερμία, προκειμένου  να μη χρειαστεί κανένας άνδρας να αντιμετωπίσει ξανά το ενδεχόμενο της μη θεραπεύσιμης αζωοσπερμίας.

 

Embryolab: Αζωοσπερμία και υπογονιμότητα

 *Αλεξία Χατζηπαρασίδου M.Sc. Sr. Κλινική Εμβρυολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab, Συνιδρύτρια & Διευθύντρια Embryolab Academy

 

INFO!

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη,

Τ. 2310 474 747, www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu