Tου *Ηρακλή Ιωαννίδη,

Ειδικός Νεφρολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Νεφρολογικού τμήματος & ‘Α Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Euromedica Κυανούς Σταυρός

«Γιατρέ, είναι αρκετά ψηλά από εδώ για να πηδήξω;»

Μετά από αρκετά χρόνια μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η πρώτη αντίδραση στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ασθενών, στους οποίους ανακοινώνω ότι έφτασε ο καιρός για έναρξη αιμοκάθαρσης. Και είναι, σαφώς, μια δικαιολογημένη αντίδραση, αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ελάχιστη πληροφόρηση έχουν, όσον αφορά τις αλλαγές που επιφέρει αυτή η εξέλιξη στην υγεία και την καθημερινότητά τους.

Λειτουργίες των νεφρών

Οι νεφροί αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπου, που συμμετέχουν όχι μόνο στη διατήρηση της ομοιοστασίας των υγρών στον οργανισμό (με την παραγωγή ούρων και την αποβολή των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού), αλλά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της αιμοποίησης (με τις ποικίλες ορμόνες που εκκρίνουν). Για την προστασία της υγείας των νεφρών είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη άφθονου ύδατος (ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη δραστηριότητα του καθενός), η αποφυγή υπερβολικής λήψης άλατος και η προσεκτική χορήγηση φαρμάκων, γιατί πολλά εξ αυτών μεταβολίζονται στους νεφρούς, προκαλώντας συχνά βλάβη τους.

Αιμοκάθαρση και ποιότητα ζωής

Και φτάνουμε στο ουσιώδες: σήμερα οι προσπάθειές μας στρέφονται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η οποία αποτελεί κύριο μέλημα όλων όσοι ασχολούνται με την αιμοκάθαρση. Η καθημερινή μας, λοιπόν, επαφή βασίζεται στη διαπίστωση ότι σε συνεργασία με τους ασθενείς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε ο Γολγοθάς, που βαδίζει ο καθένας εξ αυτών, να μην είναι τόσο ανηφορικός.

Δυστυχώς, όμως, στις βιομηχανικές κοινωνίες της αφθονίας καραδοκεί ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος δημόσιας υγείας: ο σακχαρώδης διαβήτης. Με επιπολασμό που φτάνει και στο 30% του πληθυσμού και με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό παχύσαρκων στις Δυτικές κοινωνίες η συχνότητα των ατόμων που καταλήγουν σε χρόνια νεφρική νόσο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ως συνέπεια, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν να εξαρτώνται από την αιμοκάθαρση και φαίνεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Πώς διενεργείται η συνεδρία αιμοκάθαρσης;

Η αιμοκάθαρση γίνεται εφικτή μόνο μετά την επίτευξη μιας επικοινωνίας του αίματος του ασθενούς με το μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Για τον λόγο αυτό και ανάλογα με την κατάσταση του αγγειακού δικτύου του καθενός, προχωράμε είτε στη δημιουργία μιας αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας (που συχνά αναφέρεται ως φίστουλα) από τα υπάρχοντα αγγεία του ασθενούς είτε στην τοποθέτηση ενός φλεβικού καθετήρα (συχνότερα στις οξείες περιπτώσεις).

Τα νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 4 ώρες (ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός). Στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης κάποιος μπορεί να ακούει μουσική, να παρακολουθεί τηλεόραση, να παίζει παιχνίδια στο κινητό του, να κοιμηθεί ή να συνομιλεί με τον διπλανό του. Πολλοί αγχώνονται για τη διάρκεια και τη συχνότητα των συνεδριών (κατά κανόνα χρειάζονται 3 αιμοκαθάρσεις την εβδομάδα), οι περισσότεροι όμως συνηθίζουν γρήγορα στην ιδέα, ενώ αρκετοί ασθενείς τη βρίσκουν ιδιαίτερα οικεία, αφού νιώθουν κομμάτι ενός συνόλου και την ασφάλεια της καθημερινής επαφής με το θεράποντα ιατρό.

Πώς να διαλέξω τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης που να εμπιστεύομαι;

Εμπιστευθείτε μία μονάδα στελεχωμένη με ιατρούς ειδικούς νεφρολόγους και έμπειρο προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούνται μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και να γίνεται χρήση των πιο ασφαλών και τεχνολογικά προηγμένων φίλτρων, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Το πλεονέκτημα κάποιων μονάδων που στεγάζονται σε γενικές κλινικές είναι η ασφάλεια που παρέχεται στον ασθενή από την 24ωρη παρουσία ιατρών λοιπών ειδικοτήτων, όπως Καρδιολόγων, Ορθοπεδικών, Παθολόγων, Χειρουργών, Ουρολόγων κλπ και η λειτουργία Ακτινολογικού και Μικροβιολογικού Εργαστηρίου σε ημερήσια βάση, οπότε μπορούν οι ασθενείς να εξυπηρετούνται άμεσα (one stop shop).

Στη μονάδα αιμοκάθαρσης της Euromedica Κυανούς Σταυρός χρησιμοποιούμε τα νέας τεχνολογίας μηχανήματα, για τα οποία κάνουμε χρήση των πιο ασφαλών και τεχνολογικά προηγμένων φίλτρων, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.

 

INFO!

Euromedica Κυανούς Σταυρός

Βιζύης-Βύζαντος 1,Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 966000, 2310 966100

Email: kianous@euromedica.gr

www.kianous-stavros.gr