Το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη εποχή για τις αιμορροΐδες. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ και τα συχνά ταξίδια, που κάνουν την χρήση της τουαλέτας δυσκολότερη, είναι συνθήκες που ευνοούν την αιμορροϊδοπάθεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και βγάζουν το πρόβλημα στην επιφάνεια περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Ακόμα και η ζέστη στα καθίσματα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών που μένουν ώρες κάτω από τον ήλιο μπορούν να συμβάλουν στη διόγκωση των αιμορροΐδων, επιτείνοντας τα συμπτώματά τους, άρα και την ταλαιπωρία του πάσχοντα.

Τι είναι όμως οι αιμορροΐδες; Είναι ένα πλέγμα φλεβών και αρτηριών στον πρωκτό που όταν διογκωθούν οδηγούν στην αιμορροϊδοπάθεια. Οι συνηθέστερες αιτίες για την εν λόγω πάθηση είναι η αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα, η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η χρόνια διάρροια, η καθιστική ζωή και η συχνή ανύψωση βαρών. Εμφανίζεται δε με αιμορραγία από τον πρωκτό, που μπορεί να συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την αφόδευση, με ερεθισμό και οίδημα του πρωκτού, με κάψιμο και πόνο στον πρωκτό, με βλεννώδεις εκκρίσεις, πρόπτωση των αιμορροΐδων, αίσθημα πληρότητας και έπειξη για αφόδευση, αλλά και με αναιμία.

 

Αιμορροΐδες: 4+1 tips για το καλοκαίρι

 

Αυτό το καλοκαίρι μπορείτε με απλούς τρόπους να αποφύγετε την αιμορροϊδοπάθεια:

1.Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πολλά φρούτα, φυτικές ίνες, νερό, ελαιόλαδο και τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά. Η δυσκοιλιότητα άλλωστε είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη διόγκωση των αιμορροΐδων.

2.Μην κάθεστε όλη την ημέρα στο γραφείο. Βάλτε το περπάτημα στη ζωή σας, τουλάχιστον για 20 λεπτά κάθε ημέρα, ειδικά αν η εργασία σας είναι καθιστική.

3.Αποφύγετε να μένετε καθισμένοι στην τουαλέτα για περισσότερα από 5 λεπτά. Το να σφίγγεστε ώστε να πετύχετε κένωση έχει ως συνέπεια να διογκώνονται οι φλέβες και να δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα.

4.Η καλή φυσική κατάσταση είναι κλειδί για την καλή λειτουργία του εντέρου, οπότε η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να γίνει εργαλείο κατά των αιμορροΐδων.

5.Μην τρώτε ακατάστατα, καθώς η έλλειψη προγράμματος σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

 

Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία

Πάντως, αν οι αιμορροΐδες εμφανιστούν και επιδεινωθούν σε σημείο που τα συντηρητικά μέσα να μην επαρκούν, έρχεται η ώρα της χειρουργικής θεραπείας. Υπάρχει ένας μύθος πως η αιμορροϊδοπάθεια δεν πρέπει να θεραπεύεται το καλοκαίρι. Με τις σύγχρονες όμως μεθόδους, η αντιμετώπισή της γίνεται τόσο εύκολα, που η εποχή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τροχοπέδη.

Ο χειρουργός-πρωκτολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές που απαιτούν ελάχιστο χρόνο χειρουργικής επέμβασης (15 λεπτά), εκτελούνται με τοπική αναισθησία μόνες τους ή σε συνδυασμό με μικρή καταστολή (μέθη) κι ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν, ελάχιστες ώρες μετά την επέμβαση. Η επέμβαση διενεργείται με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία), Laser, μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure), σε υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους ασθενείς. Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι απλή, ο ασθενής μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του και όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Μην αφήνετε το πρόβλημα να γιγαντωθεί. Φροντίστε με την αλλαγή του τρόπου ζωής σας να αποφύγετε την αιμορροϊδοπάθεια αυτό το καλοκαίρι κι αν δεν το καταφέρετε, απευθυνθείτε στον πρωκτολόγο, για να αφήσετε τον πόνο και την ταλαιπωρία πίσω σας, γρήγορα, αναίμακτα και ανώδυνα. Μην αναβάλλετε άλλο την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Πάρτε την απόφαση και απολαύστε το καλοκαίρι χωρίς έγνοιες.