Με τον όρο «αιμορροϊδοπάθεια» εννοούμε μια νόσο του πρωκτού που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. Αιμορροϊδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και αποτελούνται από αρτηρίες, φλέβες και χαλαρό συνδετικό ιστό. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν αυτές διογκωθούν και πάσχουν είτε από φλεγμονή είτε από αιμορραγία, με συνέπεια να εκδηλώνονται συμπτώματα δυσφορίας και πόνου.

Η αναγνώριση και εκτίμηση των ορθοπρωκτικών παθήσεων είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένους ιατρούς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικασία αυτή είναι η αυτοδιάγνωση από τους ασθενείς, με κυριότερο το να «βαπτίζει» o καθένας ως αιμορροΐδες ή «ζοχάδες» την πάθησή του και να χρησιμοποιεί θεραπείες που του προτείνουν φίλοι και συγγενείς ή να λαμβάνει ημιτελείς πληροφορίες από το διαδίκτυο. Αν πρόκειται για καλοήθη ή φλεγμονώδη πάθηση ή ακόμα και για μια χρόνια πάθηση, τότε το πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς ίσως να προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Εάν όμως πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ο ασθενής, αντί να αυτοϊάται, δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία του.

Είναι γνωστό ότι ο λεπτομερής έλεγχος του πεπτικού σωλήνα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά σε όλους ανεξαιρέτως άνω των 50 ετών, καθώς επίσης και σε αυτούς που έχουν κληρονομικό ιστορικό από γονείς, ίσως ακόμα και κάτω των 40 ετών. Η αναγνώριση πιθανής κακοήθειας σε αρχικό στάδιο θεραπεύεται οριστικά. Από εκεί και πέρα η συχνότητα της επανάληψης της εξέτασης θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα, αλλά και από τον ειδικό ενδοσκόπο. Η εξέταση σήμερα είναι σχετικά απλή, ανώδυνη και με σχετικά εύκολη προετοιμασία.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα με την αιμορροϊδοπάθεια είναι το να υποδεικνύουν οι ίδιοι οι ασθενείς τον τύπο της θεραπείας ή της μεθόδου που θα ακολουθηθεί από τον ειδικό ιατρό, είτε αυτό είναι laser είτε υπέρηχοι είτε κάτι άλλο που έκανε κάποιος φίλος τους. Πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι παθήσεις δεν είναι ίδιες, όλα τα στάδια της πάθησης δεν είναι ίδια, άρα και όλες οι θεραπείες δεν πρέπει να είναι ίδιες. Η ανώδυνη ή σχετικά ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία είναι σίγουρα το ζητούμενο, αλλά η ριζική εξαφάνιση του προβλήματος αποτελεί βασικό και πρώτο στόχο.

Μαγικές μέθοδοι δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και μάγοι θεραπευτές. Μετά την προεγχειρητική διάγνωση και την εξήγηση της πάθησης στον ασθενή, η τελική απόφαση της μεθόδου που θα ακολουθηθεί καλό είναι να λαμβάνεται κατά την επέμβαση, σαν να ήταν ο γιατρός ή κάποιο δικό του πρόσωπο ο ασθενής.

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας και των άλλων παθήσεων του πρωκτού (συρίγγιο, ραγάδα, κονδυλώματα, πολύποδες ) είναι πράξη που γίνεται από ειδικούς και η διάγνωση και η εκτίμηση του προβλήματος είναι το σπουδαιότερο βήμα στη θεραπεία. Στο στάδιο αυτό αποφασίζεται ο πιο σύγχρονος, ανώδυνος και ασφαλής τρόπος θεραπείας, ενώ αξιοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνικές από πηγές ενέργειας, δηλαδή laser, ραδιοσυχνότητες και υπερήχοι ή και όλα μαζί.

 

αιμορροϊδοπάθεια

 

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιμορροΐδες


Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Σχηματίζουν ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται αιμορροϊδικό πλέγμα. Χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (αιμορροϊδικά «μαξιλάρια») και στον μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

αιμορροϊδοπάθεια

Υπάρχουν αιμορροΐδες σε όλους τους ανθρώπους;

Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο φυσιολογικά, όταν όμως διογκωθούν και πάσχουν είτε από φλεγμονή είτε από αιμορραγία, τότε οι ιστοί που τις συγκρατούν χαλαρώνουν, με συνέπεια να προβάλλουν (να κρέμονται) κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο.

 

Τι είναι αυτό που επιδεινώνει τις αιμορροΐδες;

Κύρια αιτία θεωρείται ο λεγόμενος δυτικός τρόπος ζωής, δηλαδή ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το καθημερινό άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η μη καλή τοπική καθαριότητα, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία κ.α.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως από ειδικό ιατρό του πρωκτού με το ιστορικό, τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση.

 

Χρειάζονται άλλες εξετάσεις;

Αν ο ασθενής δεν έχει κληρονομικό ιστορικό και είναι κάτω των 50 ετών, πιθανώς όχι. Αν έχει κληρονομικό ιστορικό και είναι άνω των 50 ετών, καλό θα ήταν να υποβληθεί σε μια κολοσκόπηση για έλεγχο του υπολοίπου εντέρου.

 

Ποια είναι τα είδη των αιμορροΐδων;

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και διαφέρουν ως προς την αιμάτωσή τους, τη συμπτωματολογία και την αντιμετώπισή τους. Ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια εμφάνισής τους, διακρίνονται σε:

 • 1ου βαθμού: δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό
 • 2ου βαθμού: προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους
 • 3ου βαθμού: προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενή
 • 4ου βαθμού: προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα.

αιμορροϊδοπάθεια

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Η αιμορραγία, ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, η έντονη φαγούρα, η έκκριση υγρών και βλέννας και η πρόπτωση μετά την κένωση.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Αν το πρόβλημα είναι μικρό, πιθανόν μόνο με τοπική θεραπεία με ειδικές κρέμες και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Σε όλα τα άλλα προβλήματα υπάρχει η λύση της χειρουργικής θεραπείας. Η χειρουργική θεραπεία εφόσον πρόκειται για αρχικά στάδια, μπορεί να είναι η χρήση ραδιοσυχνοτήτων η laser.

αιμορροϊδοπάθεια

Αν οι αιμορροΐδες είναι 3ου και 4ου βαθμού η οριστική λύση είναι η αφαίρεση ή η αιμορροϊοδοπηξία.

 

Ποια είναι τα προβλήματα της αφαίρεσης;

 • Μετεγχειρητικός πόνος
 • Ειδικές δίαιτες
 • Πιθανή μετεγχειρητική στένωση
 • Απώλεια ημερών εργασίας λόγω αδείας

 

Υπάρχει ανώδυνη θεραπεία στις αιμορροΐδες;

Υπάρχει η διακοπή της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος με σκοπό να μαραθούν (Αιμορροϊδοπηξία).

αιμορροϊδοπάθεια

Πώς γίνεται η ανώδυνη εγχείρηση;

Γίνεται με δυο τρόπους:

 • με αναίμακτη απολίνωση των αιμορροΐδων αρτηριών με την καθοδήγηση υπερήχων
 • με χειρουργική τομή με κυκλικό ανοστομωτήρα (εγχείρηση Logo)

αιμορροϊδοπάθεια

Ποια είναι η πιο ανώδυνη θεραπεία αιμορροΐδων και με τις λιγότερες συνέπειες;

Ανεπιφύλακτα η απολίνωση των αιμορροΐδων αρτηριών είναι η ασφαλέστερη, αρκεί ο χειρουργός να έχει μεγάλη εμπειρία στην τεχνική.

 

Τι γίνεται με την πρόπτωση των αιμορροΐδων;

Γίνεται μετά τη διακοπή της ροής με υπερήχους ένα είδος lifting της πρόπτωσης του πρωκτού χωρίς καμία τομή.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της απολίνωσης των αιμορροΐδων;

 • Δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα
 • Χρειάζεται το πολύ μία μέρα νοσηλείας
 • Απαιτούνται πολύ λιγότερα παυσίπονα
 • Επάνοδος στην εργασία σε 2-3 μέρες
 • Κανένα πρόβλημα στην κένωση
 • Καμία μετεγχειρητική επιπλοκή
 • Καμία αντένδειξη στα χέρια του ειδικού.

 

Τι είναι η εγχείρηση H.A.L. και η εγχείρηση T.H.D.;

Είναι η ίδια μέθοδος με διαφορετικές εταιρείες εξαρτημάτων. Αφορά την διακοπή της κυκλοφορίας τους αίματος στις αιμορροΐδες με σκοπό να μαραθούν.

 

Έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα;

Όχι. Η εκτίμηση, η εξειδίκευση και η εμπειρία του ειδικού χειρουργού παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου απολίνωσης;

 • Είναι αναίμακτη, δεν υπάρχουν τομές
 • Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία
 • Δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα μετά
 • Συνοδεύεται από πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
 • Γρήγορη επάνοδος στην εργασία
 • Δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές

 

Υπάρχει αντένδειξη της μεθόδου με την απολίνωση υπερήχων;

Όχι, καμία αντένδειξη σε αντίθεση με όλες τις άλλες τεχνικές.

 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων;

Ο ασθενής θα πρέπει να επιλέξει τον ειδικό χειρουργό και όχι τη μέθοδο. Αυτός θα εκτιμήσει, θα προτείνει και θα αποφασίσει ακόμη και συνδυασμό μεθόδων. Γι’ αυτό πρέπει να είναι έμπειρος και ειδικός.

 

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι ατέλειωτες όση ενημέρωση κι αν υπάρχει. Όλα τα προβλήματα δεν είναι ίδια, όπως και όλοι οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Αν πραγματικά έχετε πρόβλημα, τότε η εκτίμηση και η λύση εντοπίζονται στην κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Τότε μόνο θα μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τη σωστή απόφαση για την οριστική σας θεραπεία.

 

αιμορροϊδοπάθεια

Χρήστος Χρηστάκης

Γενικός Χειρουργός

info@drchristakis.gr

www.proctotherapy.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο.