Τα περισσότερα προβλήματα των ποδιών δίνουν συμπτώματα από την έναρξή τους τα οποία, αν τα… ακούσουμε, θα μας οδηγήσουν νωρίτερα στον ειδικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό και θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη επιτυχία. Ο Δημήτρης Γεωργιάννος, Στρατιωτικός- Ορθοπαιδικός Χειρουργός εξειδικευμένος Χειρουργός Άκρου ποδός- Ισχίου μας παρουσιάζει κάποια από τα πιο συνήθη.

 

Κάλοι στα πόδια

Συνήθως δεν είναι τα στενά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια η αιτία δημιουργίας τους. Οι κάλοι είναι ένδειξη ανώμαλης πίεσης του δέρματος από τα υποκείμενα οστά, εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας λόγω πτώσεως των κεφαλών του 2ου και 3ου μεταταρσίου και η περιποίηση τους μόνο δεν επαρκεί. Χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση με οστεοτομία των μεταταρσίων ώστε να εξαλειφθεί η πίεση που ασκείται από τις κεφαλές των μεταταρσίων στο δέρμα και να διακοπεί η δημιουργία κάλων.

 

Πόνος στα πόδια

Το νεύρωμα Morton είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στο πρόσθιο πόδι. Συνήθως διαμαρτυρόμαστε σαν να έχουμε πατήσει… ένα πετραδάκι, με την αίσθηση αυτή να χειροτερεύει φορώντας παπούτσια με στενή φόρμα. Ο κ. Γεωργιάννος αναφέρει συμπληρωματικά ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, που με την σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο παθολογικού κατάγματος (stress fracture) των μεταταρσίων.

 

Αλλαγή στο σχήμα των δακτύλων

Το βλαισό μεγάλο δάκτυλο (hallux valgus), η γαμψοδακτυλία και σφυροδακτυλία των μικρών δακτύλων και το κότσι του 5ου δακτύλου (bunnionette) είναι εμφανείς αλλαγές στο σχήμα των δακτύλων που χρήζουν αντιμετώπισης όχι μόνο για αισθητικούς λόγους. Η δημιουργία επώδυνων πληγών του δέρματος, η δυσκολία στην βάδιση καθώς και στην ανεύρεση υποδημάτων θα πρέπει να αποφευχθούν, τονίζει ο κ. Γεωργιάννος, με σύγχρονες μεθόδους μικρής παρεμβατικότητας να διορθώνουν τις διαταραχές με σύντομες περιόδους αποθεραπείας.

 

Πόνος στην πτέρνα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πιο συνήθης αιτία για τον πόνο στη φτέρνα. Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας ιστός που βρίσκεται στο πέλμα και μπορεί να υποστεί φλεγμονή, προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό κατά τα πρώτα μας βήματα το πρωί, όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή αφού έχουμε καθίσει για αρκετή ώρα. Η αρθρίτιδα της υπαστραγαλικής άρθρωσης μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία για τον πόνο στη φτέρνα, σύμφωνα με τον ιατρό.

Στραβοπάτημα των παπουτσιών

Η μεγάλη φθορά της έσω επιφάνειας από τις σόλες των παπουτσιών είναι ένδειξη βλαισοπλατυποδίας- ελάττωσης δηλαδή του ύψους της ποδικής καμάρας. Η πλατυποδία μπορεί να υφίσταται εκ γενετής ή να εμφανιστεί στην μέση ηλικία (δευτεροπαθής πλατυποδία των ενηλίκων) κυρίως στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του οπισθίου κνημιαίου μυός. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, εκτός από τον σταδιακά επιδεινούμενο πόνο και την δυσκολία στην βάδιση, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ποδιού, καθώς και σε αρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεών του.

 

Αστάθεια και πόνος της ποδοκνημικής άρθρωσης

Τα συχνά διαστρέμματα είναι ένδειξη ρήξης ή χαλάρωσης των πλαγίων συνδέσμων της άρθρωσης. Η μη αντιμετώπιση των βλαβών αυτών οδηγεί σε πρόωρη φθορά του αρθρικού χόνδρου και οστεοχόνδρινες βλάβες, ενώ πόνος και δυσκολία στην βάδιση σε ανώμαλο έδαφος δείχνουν αρθρίτιδα της ποδοκνημικής και υπαστραγαλικής άρθρωσης.

Η αρθρίτιδα της ποδοκνημικής μπορεί πλέον, σύμφωνα με τον ιατρό, να αντιμετωπισθεί με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους όπως η αρθροπλαστική (αντικατάσταση των επιφανειών), μέθοδος που εφαρμόζεται με επιτυχία στα ισχία και στα γόνατα.

 

INFO!

Ακούστε τα...πόδια σας

Δημήτρης Γεωργιάννος
Στρατιωτικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εξειδικευμένος Χειρουργός Άκρου ποδός- Ισχίου- Γόνατος στην Μεγ. Βρετανία.