Είναι γεγονός ότι το σώμα της γυναίκας αλλάζει μετά τον τοκετό και πολλές φορές παρουσιάζονται ζητήματα τα οποία χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης από γυναικολόγο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην καθημερινότητα και στις δραστηριότητες της ημέρας.
Κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο τις αλλαγές στο σώμα και στον οργανισμό της μετά τη γέννα. Για αυτό ορισμένες μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση στο βάρος τους, κάποιες άλλες να έρθουν αντιμέτωπες με την κατακράτηση υγρών, με ορμονικές διαταραχές και αλλαγές στο πυελικό έδαφος ή με αλλαγές στο δέρμα και στην ψυχική υγεία, ενώ κάποιες άλλες θα παρουσιάσουν ακράτεια ούρων και χαλάρωση του κόλπου.
Ειδικά θέματα όπως η ακράτεια ούρων και η χαλάρωση του κόλπου συνεχίζουν να αποτελούν ταμπού ακόμη και στις μέρες μας, οδηγώντας τις γυναίκες στην αποσιώπηση των προβλημάτων αυτών που επιδεινώνουν την καθημερινότητα και απλές δραστηριότητες. Πρέπει να γίνει σαφές ότι καταστάσεις όπως η ακράτεια ούρων δεν είναι φυσιολογικές σε καμία ηλικιακή φάση της γυναίκας, ούτε βέβαια μετά τον τοκετό.
Την ίδια ώρα όμως, και τα δύο αυτά επακόλουθα του τοκετού είναι πλήρως αντιμετωπίσιμα. Μάλιστα, η Αισθητική Γυναικολογία που αποτελεί υποειδικότητα της Γυναικολογίας, έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία πολλά χρόνια και προσφέρει σύγχρονες λύσεις για όλες τις γυναίκες που τις βοηθούν να ξεπεράσουν κάθε τέτοιο πρόβλημα που εμφανίζεται μετά από την πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους, τον τοκετό. Για αυτό λοιπόν σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος που να αναγκάζει τις γυναίκες να μη μιλούν και να υπομένουν τις επιπτώσεις ιατρικών προβλημάτων τα οποία λύνονται αποτελεσματικά, με ασφάλεια και ανώδυνα.
Ακράτεια ούρων
Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις γυναίκες μετά τον τοκετό, το οποίο συχνά δεν γίνεται αντιληπτό λόγω της «ντροπής» που νιώθουν κάποιες γυναίκες να μιλήσουν στη γιατρό τους για τις απώλειες ούρων και κατ’ επέκταση να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Η ακράτεια ούρων αποδίδεται πρωτίστως στη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους. Όταν αλλάζει η ανατομία του ουροποιητικού συστήματος ή οι μύες του πυελικού εδάφους ή τα νεύρα που τους ελέγχουν, τότε μπορεί να εκδηλωθεί ακράτεια ούρων. Αυτές οι αλλαγές βέβαια προϋποθέτουν άλλες καταστάσεις όπως είναι η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, νευρολογικά νοσήματα και τραύματα, ορμονικές διαταραχές, καθώς επίσης η εγκυμοσύνη και η γέννα. Για τη θεραπεία της υπάρχουν ποικίλες επιλογές, ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της ακράτειας.
Η γυναικολόγος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα της κλινικής εξέτασης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, μπορεί να καθοδηγήσει τη γυναίκα στην κατάλληλη θεραπεία, η οποία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της ακράτειας ούρων.
Ακράτεια επιτακτικού τύπου: Η θεραπεία ξεκινά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση της κατανάλωσης καφέ, διατήρηση της ενυδάτωσης και απώλεια βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας. Εάν χρειάζεται, ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή με αντιχολινεργικά για τέσσερις εβδομάδες και χορήγηση οιστρογόνων για γυναίκες σε εμμηνόπαυση με ατροφία κόλπου. Αν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει ενέσιμη θεραπεία botox στην ουροδόχο κύστη, με αποτελέσματα που διαρκούν έξι μήνες, ή διέγερση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου. Τελευταία λύση είναι η χειρουργική επέμβαση, με τακτική παρακολούθηση και πιθανότητα επιπλοκών.
Ακράτεια από προσπάθεια (ή στρες): Αρχικά, προτείνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους για τρεις μήνες. Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται, συνιστάται η τοποθέτηση συνθετικής ταινίας στήριξης της ουρήθρας, με αποτελεσματικότητα 80-90% σε γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Φαρμακευτική αγωγή είναι μια εναλλακτική, ειδικά για γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα που αποτρέπουν χειρουργική λύση.
Ακράτεια μεικτού τύπου: Η γιατρός αξιολογεί τα συμπτώματα και εστιάζει στη θεραπεία του κυρίαρχου συμπτώματος.
Ακράτεια από υπερπλήρωση: Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί την αδυναμία του σφιγκτήρα να συγκρατήσει την πίεση της κύστης.
Συνήθως, υπάρχει μια μάζα στην πύελο ή κάποιο νευρολογικό νόσημα, όπως το Parkinson, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή και ο διαβήτης. Έτσι, το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν ή να θεραπευτούν αυτά τα νοσήματα και κατ’ επέκταση να αντιμετωπιστεί και η ακράτεια.
Πέρα από τις παραπάνω θεραπείες των διαφορετικών τύπων ακράτειας, η Αισθητική Γυναικολογία προσφέρει σήμερα άλλες επιλογές που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, ασφαλείς, ανώδυνες και μη επεμβατικές.
Η νέα μέθοδος FemiLift είναι μια μη επεβατική, γρήγορη και ασφαλής που αφορά και την ακράτεια ούρων από προσπάθεια, δηλαδή της ακράτειας που προκαλείται από το βήχα και το φτάρνισμα. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα απαιτούνται 3 συνεδρίες ανά 3 έως 5 εβδομάδες.
Ακόμα μία καινούργια, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική μέθοδος της ακράτειας ούρων είναι με τη χρήση ειδικού Laser, η οποία θεραπεύει συνολικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον κόλπο. Ειδικότερα, το laser διεγείρει τους ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο χάρη στο οποίο επανέρχεται η ενυδάτωση και η ελαστικότητα των τοιχωμάτων και κατ’ επέκταση θεραπεύεται και η ακράτεια ούρων. Για ολοκληρωθεί η θεραπεία απαιτούνται 3-5 συνεδρίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται 30-40 ημέρες.
Άλλη μία μη επεμβατική θεραπευτική επιλογή που αφορά την ακράτεια ούρων από προσπάθεια, είναι η Μεσοθεραπεία Κόλπου – Αιδοίου με υαλουρονικό και Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Protein Rich Plasma). Η αλλαγή στην εμφάνιση του κόλπου και η επιδείνωση της λειτουργίας του οφείλεται και στον φυσιολογικό τοκετό που μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση και ακράτεια ούρων από στρες. Το PRP θεωρείται η ασφαλέστερη και πιο σύγχρονη θεραπεία του γυναικείου κόλπου. Τα ενέσιμα και προενεργοποιημένα αιμοπετάλια μπορούν από μόνα τους να παράγουν νέα αγγεία και νεύρα με αποτέλεσμα η περιοχή του κόλπου να αποκτά νεανική όψη, ελαστικότητα και ανθεκτικότητα. Προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία διαρκούν για περισσότερους από 12 μήνες. Απαιτούνται, συνήθως, 2-3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται με 1 μήνα απόσταση μεταξύ τους. Μετά από 12 μήνες η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε νέο κύκλο θεραπείας.
Χαλάρωση κόλπου και δυσπαρευνία
Οι τραυματισμοί του πυελικού εδάφους στη διάρκεια του τοκετού μπορεί να προκληθούν είτε άμεσα, λόγω χειρουργικών εργαλείων ή κινήσεων όπως ο εμβρυουλκός ή η περινεοτομή, είτε έμμεσα, όπως από την πίεση που ασκείται στους μυς και στα νεύρα της περιοχής από το κεφάλι του μωρού. Όλοι αυτοί οι τραυματισμοί συμβαίνουν κυρίως στον πρώτο κολπικό τοκετό, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, η προχωρημένη ηλικία κατά τη διάρκεια της σύλληψης του εμβρύου, η δυστοκία των ώμων, η μεγάλη διάρκεια της δεύτερης φάσης του τοκετού.
Οι τραυματισμοί αυτοί οδηγούν σε κάποια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες, αλλά ακόμη και μετά από μήνες ή χρόνια από τον τοκετό. Πέραν της ακράτειας ούρων μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι η χαλάρωση του κόλπου, η οποία εκτός του αισθητικού προβλήματος προκαλεί και λειτουργικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η λεγόμενη δυσπαρευνία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν στο έντερο με τη μορφή της ακράτειας αερίων ή και κοπράνων, δυσκοιλιότητα ή ατελής κένωση. Επίσης, σύμπτωμα αποτελεί και η πρόπτωση των κολπικών τοιχωμάτων ή και της μήτρας που συνεπάγεται την αίσθηση πίεσης και ξένου σώματος στον κόλπο.
Οι λύσεις και σε αυτές τις περιπτώσεις πηγάζουν από την Αισθητική Γυναικολογία.
Η Μεσοθεραπεία Κόλπου με υαλουρονικό και PRP επαναφέρει την όψη του κόλπου αλλά και την καλή λειτουργία του. Αυτή η μέθοδος προσφέρει οφέλη και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το ειδικό Laser CO2 αποτελεί άλλη μία θεραπευτική μέθοδο που επαναφέρει τη νεανική όψη του κόλπου και καθυστερεί τη γήρανσή του δίχως να επιφέρει παρενέργειες και μάλιστα ανώδυνα. Το laser καταπολεμά την ξηρότητα του κόλπου, τη μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και τον πόνο, την κολπική αιμόρροια, το αίσθημα καύσου ή και κνησμού, τη συχνοουρία, τον καύσο κατά την ούρηση και τις ουρολοιμώξεις.
Σε ό,τι αφορά καθαρά το αισθητικό κομμάτι, η Αισθητική Γυναικολογία διαθέτει στη «φαρέτρα» της και την πλαστική αιδοίου. Πρόκειται για απλή χειρουργική επέμβαση, η οποία με τη χρήση ιατρικού Laser αποκαθιστά τη δυσμορφία των ουλών στην περιοχή του περινέου (π.χ. περινεοτομή, ουλή βαρθολινείου αδένα, κονδυλώματα), αναμορφώνει την εμφάνιση των μεγάλων και μικρών χειλέων του αιδοίου και μειώνει το εύρος του κόλπου που μπορεί να έχει μεταβληθεί από τον τοκετό. Η γυναίκα μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές της σε 7-10 ημέρες, ενώ η επαναφορά στη σεξουαλική ζωή μπορεί να γίνει σχεδόν 1 μήνα μετά, κατά προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση, η Αισθητική Γυναικολογία παρεμβαίνει στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση του κόλπου και της γενετήσιας περιοχής, διασφαλίζοντας σε κάθε γυναίκα εξαιρετική ποιότητα ζωής, σπάζοντας τα ταμπού που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της συνολικής υγείας και της καθημερινότητας.
INFO!
Γυναικολόγος-Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην Αισθητική Γυναικολογία