Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι είναι κάθετα αντίθετοι με τη νέα διάταξη που θέλει τη χορήγηση οπιοειδών φαρμάκων μόνο από παθολόγους ογκολόγους ή αναισθησιολόγους.

Η νέα διάταξη του ν.4600/2019 προβλέπει τη χορήγηση οπιοειδών/ναρκωτικών φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες (όγκους) προς ανακούφιση από τους πόνους. Στο εξής τα οπιοειδή θα συνταγογραφούνται μόνο από αναισθησιολόγους ή παθολόγους-ογκολόγους, όχι όμως από ακτινοθεραπευτές ογκολόγους.

Οι τελευταίοι αντιδρούν έντονα στην απόφαση αυτοί. Επισημαίνουν δε ότι αυτή η διάταξη δε λαμβάνει καθόλου υπ’όψιν το όφελος των ίδιων των ασθενών.

Ο κ. Γιώργος Πισσάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) δήλωσε ότι: “..Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αγνοεί τα στοιχειώδη στο σοβαρότατο αυτό θέμα και αποφάσισε να απαγορεύσει με πρόσφατη απόφασή του την συνταγογράφηση ναρκωτικών στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους! Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω αυτή του την ενέργεια γιατί και ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός θα ήταν πολύ βαρύς. Μια κραυγή μόνο…επιτέλους λυπηθείτε αυτόν τον κόσμο που ζει μια τέτοια συνθήκη και μην τον ταλαιπωρείτε άλλο”.

Ακτινοθεραπεία: ένα δυνατό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου

Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι τονίζουν ότι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών επηρεάζουν πολύ την καθημερινότητά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών, κυρίως των καρκινοπαθών.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ο πόνος από καρκίνο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χορήγησης φαρμάκων. Οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν ακτινοθεραπεία και χορήγηση αναλγητικών και ναρκωτικών φαρμάκων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νόμο, η ενδοφλέβια ή υποδόρια χορήγηση φαρμάκων απαγορεύεται από γιατρούς πλην των αναισθησιολόγων, ενώ και οι παθολόγοι ογκολόγοι θα μπορούν να χορηγήσουν αντίστοιχα φάρμακα κατά περίπτωση.

 

Πηγή: iatropedia