Μειωμένη έως και μηδενική συμμετοχή διαγνωστικών εξετάσεων προβλέπει από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με χρόνια ή βαριά νοσήματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ψηφιστεί εδώ και 6 περίπου μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί λόγω κωλύματος της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). Συγκεκριμένα, υπήρξαν δυσκολίες της ενσωμάτωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εφαρμογή.

Το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων

  1. 15% όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιωτικούς συμβεβλημένους παρόχους
  2. 5% για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιωτικούς συμβεβλημένους παρόχους

Οι ασθενείς με μηδενική συμμετοχή

Μηδενική θα είναι η συμμετοχή για τους εξής ασθενείς που προσέρχονται σε ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ συμβεβλημένους παρόχους:

  • Όσοι πάσχουν από δρεπανοκυτταρική νόσο, μεσογειακή αναιμία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση.
  • Όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω από ΚΕΠΑ για οποιαδήποτε πάθηση
  • Όσοι ασθενείς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή από κυστική ίνωση
  • Όσοι ασθενείς είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν εξωίδρυματικό επίδομα για 67% ποσοστό αναπηρίας και πάνω

Όταν οι εξετάσεις θα μπορούν να εκτελούνται και σε δημόσιο φορέα ή σε πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία με μηδενική συμμετοχή των εν λόγω ασφαλισμένων.

Πότε πρέπει να εκτελούνται οι εξετάσεις

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που θα επιλέξουν ιδιωτικό πάροχο, θα πρέπει να κλείνουν το ραντεβού τους 3 εβδομάδες μετά την ημερομηνία έκδοσης των παραπεμπτικών. Όταν επιλέγουν δημόσιες δομές, θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 8 εβδομάδων από την ημερομηνία παραπομπής από τον θεράποντα ιατρό.

 

Πηγή: healthpharma.gr