Μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση προκάλεσε στην κοινή γνώμη ο θάνατος μιας 32χρονης Ελληνίδας, η οποία έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της από αλλαντίαση, αφού πρώτα κατανάλωσε σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση και ο Ιρλανδός σύζυγός της.
Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια η οποία προκύπτει όταν το βακτήριο Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.
Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα
Η αλλαντίαση προκαλεί πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Ανάμεσα στα πρώτα συμπεριλαμβάνονται:
- Διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα)
- Θολή όραση
- Βλεφαρόπτωση
- Βραδυγλωσσία (μιλάει αργά)
- Δυσκαταποσία (δυσκολεύεται να καταπιεί)
- Ξηροστομία (στεγνώνει το στόμα του)
- Μυϊκή αδυναμία
Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει ίλιγγο. Άλλα συνυπάρχοντα συμπτώματα μπορεί να είναι γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.
Οδηγίες προστασίας
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συστήνουν τα παρακάτω μέτρα προστασίας:
Γνωρίστε τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης.
Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον.
Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων.
Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.
Διατηρείτε τις οικιακές κονσέρβες μόνο για ενδεδειγμένο χρόνο. Μετά την ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή του τροφίμου, τοποθετήστε ετικέτες στα βάζα με την ημερομηνία παρασκευής και αποθηκεύστε τα σε καθαρό, δροσερό και σκοτεινό χώρο.
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες από 10oC έως 21oC.
Μην κονσερβοποιείτε ποσότητες τροφίμων μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταναλώνετε ετησίως, εκτός εάν οι επίσημες οδηγίες για την παρασκευή ενός συγκεκριμένου είδους τροφίμου είναι διαφορετικές.
Εάν αμφιβάλλετε για το αν έχουν ακολουθηθεί ορθά οι οδηγίες και οι ασφαλείς πρακτικές οικιακής κονσερβοποίησης, μην καταναλώνετε το κονσερβοποιημένο τρόφιμο.
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είτε έχουν παρασκευαστεί σε οικιακό περιβάλλον είτε έχουν αγοραστεί από κάποιο κατάστημα, μπορεί να είναι μολυσμένα με τοξίνες ή άλλα παθογόνα βακτήρια όταν:
- ο περιέκτης έχει διαρροή, είναι διογκωμένος ή φουσκωμένος
- ο περιέκτης φαίνεται κατεστραμμένος, σπασμένος, χτυπημένος ή σκουριασμένος
- κατά το άνοιγμα του περιέκτη εκτοξεύεται υγρό ή αφρός
- το τρόφιμο είναι αποχρωματισμένο, έχει μούχλα ή άσχημη οσμή