Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τα αυξημένα κρούσματα αλλαντίασης που έχουν συνδεθεί με ενέσιμο γαστρικό μπότοξ στην Τουρκία, μια αμφιλεγόμενη μέθοδο για την απώλεια κιλών.
Σε έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για 87 περιπτώσεις αλλαντίασης σε διάστημα ενός μήνα, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ECDC, έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά στη Γερμανία, ένα στην Αυστρία, ένα στη Γαλλία, δύο στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία. Συγκριτικά με προηγούμενη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο, στις 10 Μαρτίου 2023, υπάρχει αύξηση κατά 18 περιπτώσεις στη Γερμανία, μία στη Γαλλία και μία στην Ελβετία.
Αυστηρές συστάσεις
Στο πλαίσιο αυτό το ECDC απευθύνει ισχυρή σύσταση στα άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για τη συγκεκριμένη ενδογαστρική θεραπεία μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, ειδικά εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.
Επίσης, το Κέντρο συστήνει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης /Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να αποφεύγουν το γαστρικό μπότοξ για την παχυσαρκία στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης. Έρευνες που διεξήγαγαν οι τουρκικές Αρχές αποκάλυψαν ότι τα προϊόντα BoNT ήταν μεν αδειοδοτημένα, αλλά όχι και εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τους εμπλεκομένους.
Τα συμπτώματα
Οι ειδικοί τοι ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη του βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.
Υπάρχουν έξι μορφές αλλαντίασης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
- η τροφιμογενής (από κατανάλωση τροφών που περιέχουν την τοξίνη)
- η βρεφική (από κατανάλωση σπόρων που εγκαθίστανται στο έντερο και στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήριο που παράγει τοξίνη)
- η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων (ίδιας αιτιολογίας με τη βρεφική)
- η προκαλούμενη από τραύμα (η νευροτοξίνη παράγεται από μολυσμένο τραύμα)
- η ιατρογενής (από τυχαία ένεση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ασθενή αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου)
- η εισπνευστική (από εισπνοή αερολύματος νευροτοξίνης)
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Όλες οι μορφές αλλαντίασης μπορεί να είναι θανατηφόρες και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
ΠΗΓΕΣ ΕΟΔΥ ECDC