Ο λόγος για την Αλόη, που η θεραπευτική της ιστορία μετρά 5.000 χρόνια, αφού οι ευεργετικές της ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν γνωστές στην Περσία, την Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα.

Ήταν γνωστή λοιπόν από τότε η αντιφλεγμονώδης, αντιβιοτική και αντιμυκητιακή δράση της.

Όπως επισημαίνει ο κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Άγγελος

Ντίνες, η Aloe Vera (Αλόη Βέρα) είναι ένα αειθαλές, πολυετές, χυμώδες φυτό η οποία βρίσκει πολλές χρήσεις από την αρχαιότητα. Εφαρμοζόταν είτε τοπικά για την θεραπεία και επούλωση δερματικών διαταραχών και ως προϊόν ομορφιάς είτε μέσω του στόματος για καθαρτική επίδραση στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλόη Βέρα περιέχει 75 δυνητικά δραστικά συστατικά όπου σε αυτά συμπεριλαμβάνονται

  • βιταμίνες,
  • ένζυμα,
  • μέταλλα,
  • αμινοξέα,
  • μονο-πολυσακχαρίτες,
  • φαινολικές ενώσεις και
  • οργανικά οξέα,

με ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό και θετική επίδραση:

  • στα οστά,
  • στις μυϊκές συσπάσεις
  • στην καρδιαγγειακή λειτουργία
  • στο νευρικό σύστημα,
  • στην ενεργοποίηση ενζύμων του οργανισμού.
  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • στο πεπτικό σύστημα.

 

Αντιοξειδωτική δράση

«Οι βιταμίνες Α, C και Ε, που επίσης περιέχονται στο φυτό Αλόη Βέρα, είναι σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, απαραίτητες για την καταπολέμηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Παρέχει επίσης κολλαγόνο, διατηρώντας το δέρμα, τα οστά και τις αρθρώσεις σταθερά και ισχυρά», σημειώνει ο κ. Ντίνες.

Η ισορροπημένη διατροφή –σύμφωνα με τον ίδιο- είναι προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του οργανισμού και σε αυτήν πρέπει να περιλαμβάνονται συνδυασμός και ποικιλία τροφίμων χωρίς να δοθούν «θαυματουργές» ιδιότητες σε κάποιο.