Η εξέλιξη της Αναγεννητικής Ιατρικής είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης και δη της ειδικότητας της ορθοπαιδικής στη μη χειρουργική θεραπεία πολλών παθήσεων. Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα και αυτόλογο πλάσμα (PRP) ενδείκνυνται για παθήσεις όπως οι οστεοαρθρίτιδα, χονδροπάθεια, ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, επικονδυλίτιδα και μερική ρήξη υπερακανθίου στον ώμο, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Αναγεννητική Ιατρική

Ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η Κλινική Άγιος Λουκάς και το TheMIS Ορθοπαιδικό κέντρο ίδρυσαν ένα εξειδικευμένο Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη.

 

«Αν και είμαστε χειρουργοί, οι περισσότερες παθήσεις και κακώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά θεραπεύονται συντηρητικά. Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι θεραπείες της Αναγεννητικής ιατρικής αποτελούν μια εναλλακτική λύση αντί του χειρουργείου, η οποία δεν καλύπτει απλώς τα συμπτώματα, αλλά ενισχύει την επούλωση και καταπολεμά την φλεγμονή με τελικό στόχο την ανώδυνη κίνηση» σημειώνει σε συνέντευξή του ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ορθοπαιδικός χειρουργός, Δρ Τρύφων Τότλης.

 

Τι είναι η Αναγεννητική Ιατρική και τι αλλάζει στην προσέγγιση των ορθοπαιδικών παθήσεων;

Για να κατανοήσουμε την έννοια της Αναγεννητικής Ιατρικής φτάνει να θυμηθούμε τον μύθο του Προμηθέα, σύμφωνα με τον οποίο ο Δίας έστελνε κάθε πρωί έναν αετό να του τρώει το ήπαρ, όμως κάθε φορά το επόμενο πρωί το ήπαρ είχε ξανασχηματιστεί. Η ιδέα της εύρεσης κάποιου στοιχείου από τον ίδιο τον οργανισμό με αναγεννητική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση για τους φθαρμένους ιστούς του σώματος είναι αρκετά παλιά στην ιστορία της Ιατρικής. Αυτή η ιδέα οδήγησε στην ανάδυση της Αναγεννητικής Ιατρικής ως ειδικού, νέου τομέα της ιατρικής επιστήμης με σκοπό τη θεραπεία της καταστροφής των ιστών εξαιτίας εκφυλιστικών παθήσεων ή κακώσεων.

Η Αναγεννητική Ιατρική είναι πλέον ένας ραγδαία εξελισσόμενος ιατρικός κλάδος με ανάπτυξη νέων θεραπειών, όχι μόνο για την ορθοπαιδική, αλλά για όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Με τις θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής ένα σημείο του σώματος που έχει υποστεί βλάβη, είτε λόγω μιας εκφυλιστικής πάθησης είτε ενός τραυματισμού, θεραπεύεται μέσω διέγερσης της διαδικασίας της αυτοΐασης. Με άλλα λόγια χρησιμοποιούμε και ενισχύουμε τα μέσα που διαθέτει ο ίδιος ο οργανισμός για αυτοεπιδιόρθωση. Η Αναγεννητική Ιατρική βασίζεται στα βλαστοκύτταρα, τα οποία καθοδηγούν την αναγέννηση των ιστών και έχουν το πλεονέκτημα να μην μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Επίσης, ως βιολογικές θεραπείες χρησιμοποιούνται ευρέως και οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων του πλάσματος (μέθοδος PRP = Platelet Rich Plasma).

 

Αναγεννητική Ιατρική

 

Στον τομέα της ορθοπαιδικής, αν και είμαστε χειρουργοί, οι περισσότερες παθήσεις και κακώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά θεραπεύονται συντηρητικά. Οι ασθενείς πονάνε και χάνουν τη λειτουργικότητά τους εξαιτίας της εκφύλισης-φθοράς και επακόλουθης φλεγμονής των μηνίσκων (εκφυλιστικές ρήξεις), των χόνδρων (χονδροπάθεια, οστεοαρθρίτιδα) και των τενόντων (τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, μερική ρήξη υπερακανθίου). Η συμβατική προσέγγιση με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα έχει θέση μόνο στην πρώτη εμφάνιση ενός προβλήματος. Στις χρόνιες παθήσεις δρουν καλύπτοντας τον πόνο και όχι θεραπευτικά, ενώ καταλήγουν σε ολόκληρο το σώμα με κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Επιπλέον οι ενέσεις κορτιζόνης μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εκφύλιση του σημείου που πάσχει και τελικά, όταν η φθορά φτάσει σε τελικό στάδιο, ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο. Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης οι θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής αποτελούν μια εναλλακτική λύση αντί του χειρουργείου, η οποία δεν καλύπτει απλώς τα συμπτώματα, αλλά ενισχύει την επούλωση και καταπολεμά την φλεγμονή με τελικό στόχο την ανώδυνη κίνηση. Με την επίτευξη της ανώδυνης κίνησης, ο ασθενής μπορεί πλέον να ξεκινήσει κινησιοθεραπεία, για να ξαναγίνει λειτουργικό το σημείο, καθώς και θεραπευτική άσκηση με ενδυνάμωση των μυών που σταθεροποιούν τις αρθρώσεις σε συνδυασμό με αερόβια δραστηριότητα (όπως περπάτημα ή ποδήλατο) για απώλεια βάρους.

 

Προπαρασκευή Βλαστοκυττάρων

Αναγεννητική Ιατρική

Ποιες είναι οι πρωτοποριακές θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής που εφαρμόζετε;

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, γνωστό ως PRP, είναι μέθοδος της Αναγεννητικής Ιατρικής, κατά την οποία λαμβάνεται αίμα από το χέρι του ασθενή, όπως για μια τυπική εξέταση αίματος. Στη συνέχεια το φιαλίδιο με το αίμα τοποθετείται σε μηχάνημα για φυγοκέντρηση, η οποία απομονώνει το πλάσμα με τα συμπυκνωμένα αιμοπετάλια που είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Ο γιατρός αναρροφά το πλάσμα και το εγχέει άμεσα στο σημείο της πάθησης. Κατά την έγχυση οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων απελευθερώνονται και ασκούν τη θεραπευτική τους δράση στη βλάβη. Συχνά συνδυάζουμε την έγχυση PRP με τις ευεργετικές ιδιότητες του υαλουρονικού για την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος.

Βλαστοκύτταρα από Λίπος

Αναγεννητική Ιατρική

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι μια πολύ εξειδικευμένη τεχνική. Ολοκληρώνεται εντός μίας ώρας σε αίθουσα της Κλινικής Άγιος Λουκάς με ειδικό εξοπλισμό. Λαμβάνεται υλικό με τοπική αναισθησία από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς του ασθενούς. Το υλικό αυτό φυγοκεντρείται και προκύπτει άμεσα ένα διάλυμα με αυξημένη συγκέντρωση βλαστοκυττάρων, το οποίο συνδυάζεται με PRP και εγχέεται όπως μια απλή ένεση στην περιοχή της βλάβης. Με τον όρο «βλαστοκύτταρα» εννοούμε κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, που έχουν τη δυνατότητα είτε να μετατρέπονται σε κύτταρα του ιστού που πάσχει είτε να τροποποιούν και να ενισχύουν τη δράση των κυττάρων του ιστού που πάσχει. Το τελικό αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: η ενίσχυση της επουλωτικής διαδικασίας στο σημείο.

 

Αναγεννητική Ιατρική


Είναι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές οι θεραπείες αυτές;

Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των βλαστοκυττάρων και του PRP είναι τεκμηριωμένη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Γενικότερα οι μέθοδοι της Αναγεννητικής Ιατρικής διαδίδονται όλο και περισσότερο. Ενδεικτικά τα τελευταία χρόνια μεγάλοι αθλητές, όπως ο Rafa Nadal, ο Kobe Bryant και ο Cristiano Ronaldo, επανήλθαν από σοβαρούς τραυματισμούς με χρήση PRP ή βλαστοκυττάρων.

Τα βλαστοκύτταρα συμπληρώνουν 15 έτη και το PRP 25 έτη κλινικής εφαρμογής. Πλέον εξειδικευμένα κέντρα Αναγεννητικής Ιατρικής λειτουργούν σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και άλλων χωρών.

 

Γιατί να επιλέξει κάποιος την Κλινική Άγιος Λουκάς;

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της να αφουγκράζεται, να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και να εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών, η Κλινική Άγιος Λουκάς σχεδίασε και ίδρυσε σε συνεργασία με το TheMIS Ορθοπαιδικό κέντρο ένα οργανωμένο Ορθοπαιδικό Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής.

Σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα ιατρών, βιολόγων, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών και γυμναστών, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και πιστοποιημένες μεθόδους (γερμανικής και ελβετικής προέλευσης), το νέο Κέντρο είναι εξειδικευμένο και οργανωμένο έτσι ώστε να εξασφαλίζει την εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών με παροχή υπηρεσιών Υγείας υψηλής ποιότητας. Η ολοκληρωμένη πλαισίωση του ιατρείου με καταρτισμένη ομάδα επιστημόνων αποτελεί χρέος μας προς τους ασθενείς που μας εμπιστεύονται.

 

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από τη διαφορετική προσέγγιση που ακολουθείτε;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. Ιδανικοί ασθενείς για βιολογικές θεραπείες είναι όσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα κυρίως στο γόνατο, αλλά και σε άλλες αρθρώσεις, ασθενείς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου ή χονδροπάθεια, καθώς και παθήσεις των τενόντων, όπως τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδα ή μερική ρήξη υπερακανθίου στον ώμο.

 

*Ο Δρ Τρύφων Τότλης:

– Μετεκπαιδεύτηκε στις θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής στο ιατρικό επιτελείο των Chicago Bulls, Πανεπ/κο Νοσ/μείο RUSH, Σικάγο, Η.Π.Α.

– Διετέλεσε μέλος του Ιατρικού Επιτελείου ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Superleague 2016-2019

– Είναι Αν. Προέδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Αναγεννητικής Ιατρικής

– Είναι Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Γόνατος (ESSKA/EKA)

– Κατέχει Υποτροφία Αριστείας από το ΑΠΘ

 

Μάθετε περισσότερα για το ορθοπαιδικό ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής, εδώ

Το Κέντρο λειτουργεί με προγραμματισμένα ραντεβού, Δευτέρα 16:00 – 19:00, στα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής. Κλείστε το ραντεβού σας καλώντας στα: 2310390544 / 2310380000 ή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας

 

 

Αναγεννητική Ιατρική

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390942

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr

Μοιραστείτε το άρθρο.