Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να πετύχει μια εγκυμοσύνη μετά από προσπάθειες για τουλάχιστον ένα έτος.

Περίπου το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε πρόβλημα με το σπέρμα του άνδρα, ενώ ένα άλλο 40% οφείλεται σε πρόβλημα της γυναίκας. Μερικές από τις αιτίες σχετίζονται με προβλήματα ωορρηξίας, προβλήματα στις σάλπιγγες, προβλήματα του τραχήλου της μήτρας και ενδομητρίωση. Περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα ή σε άγνωστη αιτία.

Ανδρική υπογονιμότητα

Όπως εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Τραϊανός MD, PhD, FMD, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου, Επιστημονικός Συνεργάτης Διεθνούς Τμήματος Fertilia, ορισμένοι άνδρες μπορεί να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα, ενώ ορισμένα σπερματοζωάρια μπορεί να έχουν ανωμαλίες στη μορφολογία τους. Ένας μη φυσιολογικός όγκος σπέρματος μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.

«Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα σας, όπως το να έχετε μόνο έναν όρχι, όρχεις που είναι μικρότεροι από το κανονικό ή ασυνήθιστα μεγάλες φλέβες (κιρσοκήλη) στους όρχεις. Παράλληλα, η έκθεση σε διάφορες τοξίνες, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η χρήση αναβολικών στεροειδών, ο διαβήτης, αλλά και προβλήματα του θυρεοειδούς ή άλλων ενδοκρινικών αδένων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τον σχηματισμό του σπέρματος», αναφέρει ο κ. Τραϊανός.

Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την ανδρική υπογονιμότητα. Ένας Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος χορηγώντας μικρές δόσεις τεστοστερόνης, ενώ οι κιρσοκήλες θεραπεύονται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Υπάρχει επίσης μια διαδικασία που ονομάζεται ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) κατά την οποία πραγματοποιείται άμεση έγχυση σπερματοζωαρίων μέσα στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο). Η εν λόγω διαδικασία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων που εισάγεται στις σάλπιγγες, συνεπώς, υποβοηθείται η γονιμοποίηση των ωαρίων.

Γυναικεία υπογονιμότητα

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τραϊανός, τα προβλήματα ωορρηξίας ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Εάν υπάρχουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας, μπορεί να μην υπάρχουν ωάρια για γονιμοποίηση, ενώ και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και της υπόφυσης προκαλεί προβλήματα ωορρηξίας.

 

υπογονιμότητα

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε πυελικές συμφύσεις. Ως πυελικές συμφύσεις ονομάζουμε τον ινώδη ιστό (ουλές) που εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο ή παρεμποδίζει τη γονιμοποίηση. Οι πυελικές συμφύσεις μπορεί επίσης να μπλοκάρουν μια σάλπιγγα.

«Η Υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση με ακτίνες Χ που μπορεί να δείξει εάν μια σάλπιγγα είναι φραγμένη. Στην εξέταση αυτή απεικονίζονται άριστα τόσο η μητρική κοιλότητα όσο και οι σάλπιγγες, δίνοντας τις περισσότερες φορές άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας», τονίζει ο κ. Τραϊανός. Η ενδομητρίωση θεραπεύεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση, εάν υπάρχει απόφραξη που προκαλείται από πυελικές συμφύσεις.

Προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας

Προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Ο τράχηλος παράγει βλέννα, η οποία βοηθά στη μεταφορά του σπέρματος στη μήτρα. Περιστασιακά, η βλέννα είναι πολύ πυκνή και εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τραϊανό, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω τραυματισμού, η ποσότητα της βλέννας είναι μειωμένη, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των αδένων στον τράχηλο της μήτρας. Τέλος, ουλές στον τράχηλο -από χειρουργική επέμβαση ή λοίμωξη- επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, καθώς ενδέχεται να παρεμποδίζουν την είσοδο του σπέρματος σε αυτόν.

Η Fertilia απάντηση στην υπογονιμότητα

Η Fertilia προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών διερεύνησης και θεραπείας της υπογονιμότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μονάδα διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό με μεγάλη εμπειρία, αντιμετωπίζοντας το κάθε περιστατικό με πραγματικό ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση.

Παράλληλα, η παρουσία της μονάδας εντός της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το εύρος των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, από τη διενέργεια εξετάσεων και επεμβάσεων αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, έως τον τοκετό.

 

Αλέξανδρος Τραϊανός MD, PhD, FMD Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Αλέξανδρος Τραϊανός MD, PhD, FMD
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου – Επιστημονικός
Συνεργάτης Διεθνούς Τμήματος Fertilia