Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς καθώς την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο επιστροφής  τους στο ΕΣΥ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ειδικοί αφού μελετήσουν όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφανθούν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Ιανουαρίου που θα επιτρέψουν στα καθήκοντά τους.

Τι θα περιλαμβάνει το υγειονομικό πρωτόκολλο

Ήδη πάντως ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις την περασμένη εβδομάδα έδωσε το στίγμα των μέτρων που θα τηρηθούν καθώς αναμένεται να είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Όπως έξαλλου έχει δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης: «Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση του ΣτΕ, θα υπάρξει όμως ένα τέτοιο πρωτόκολλο, προκειμένου η επιστροφή αυτών των ανθρώπων να μην οδηγήσει σε επικινδυνότητα τη δημόσια υγεία και αυτό το πρωτόκολλο θα υπάρξει και θα είναι αυστηρό.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της και θα ζητήσει από τους ειδικούς ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα δύο ταχυτήτων για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Άλλα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και άλλα για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Βέβαιον θεωρείται πως  θα επιστρέψουν με δυο rapid test την εβδομάδα τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν από τη τσέπη τους. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και μέτρα εντός των κλινικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου Υγείας, 170 είναι οι ανεμβολίαστοι γιατροί, 800 οι νοσηλευτές ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Συνολικά 7.000 είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά οι 5.300 εργάζονται ήδη με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ 1.700 υγειονομικοί είναι σε αναστολή και αναμένεται να επιστρέψουν.