Το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο θα επιστρέψουν οι 2.100 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία καταρτίστηκε στη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας.

Έτσι από 1 Ιανουαρίου που θα πρέπει να επιστρέψουν στα νοσοκομεία μετά από 16 μήνες σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο αρνητικά rapid τεστ κορωνοϊού κάθε εβδομάδα, τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Επίσης είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας κατά την εργασία τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση της τήρησης των μέτρων, από τη Διοικήσεις των νοσοκομείων και όσοι δεν συμμορφωθούν στα μέτρα θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικό αδίκημα

Ειδικά όμως για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές η Επιτροπή εισηγήθηκε να μην εργάζονται σε ΜΕΘ, Μονάδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (και να κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου)

Ανανεώνονται οι συμβάσεις

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού. Όπως είπε, «ανανεώνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που εντάχθηκε στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως 31.12.23, ενώ το προσωπικό αυτό έχει και αυξημένη μοριοδότηση για να διεκδικήσει μέσω της νόμιμης διαδικασίας την μονιμοποίηση του.

Αντίστοιχα παρά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα παραμείνουν στο ΕΣΥ ως επικουρικοί, όσοι τους αντικατέστησαν, επιβραβεύοντας αυτούς που εντάχθηκαν στα νοσοκομεία την πιο δύσκολη στιγμή, ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις των ΣΟΧ».