Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις αρχές ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στα δημόσια νοσοκομεία με ταυτόχρονη νόσηση από COVID και γρίπη.

Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά  το φαινόμενο καθώς έχουν εντοπιστεί ασθενείς που νοσούν από δύο ιώσεις ταυτόχρονα.

Πρόκειται για κρούσματα συλλοιμώξεων (όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται) ή αλλιώς κρούσματα «florona», με τα συμπτώματα επίσης σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά (όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος).

Όπως εξηγούν επίσης, οι συνυλοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάλιστα ο  κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος εξαιτίας της εμφάνισης πολλών ιών και λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Χτυπούν» περισσότερα τα παιδιά

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσηση, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει ανάλογα με την ηλικία τους.

Νέα μελέτη του CDC, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 4.000 νοσηλευόμενα παιδιά, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν COVID μαζί με έναν άλλο ιό, όπως έναν ιό του κρυολογήματος, ήταν πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν οξυγόνο.

“Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή ασθένεια όταν είχαν συν-λοίμωξη σε σύγκριση με όταν είχαν μόνο λοίμωξη από SARS-CoV2″, είπε ο γιατρός Nickolas Agathis του CDC που ηγήθηκε της μελέτης. “Τα παιδιά κάτω των δύο ετών που είχαν RSV είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με παιδιά που είχαν μόνο COVID και όχι επίσης RSV”.