Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης μετά τις προειδοποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) για αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια.

Ανάμεσα στις ασθένειες που αναφέρει είναι ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

«Αν αυτό συνεχιστεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», επισήμανε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων»

Αυξάνονται τα περιστατικά

Όπως προκύπτει από νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών η Ευρώπη κατέγραψε μέσα στο 2022 σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού είχε καταγράψει τα προηγούμενα 11 χρόνια.

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία. Κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

Μέτρα προστασίας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας περιλαμβάνουν τη χρήση κουνουπιέρων (κατά προτίμηση με εντομοκτόνα) ή τον ύπνο σε κλιματιζόμενα δωμάτια με τη χρήση σίτας, τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και τη χρήση εντομοαπωθητικών.

Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, των επαγγελματιών υγείας και των ταξιδιωτών σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι επίσης απαραίτητη.

ΠΗΓΗ: ECDC