Για σήμερα έχει οριστεί η έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΦ όπου γιατροί και φαρμακοποιοί θα ενημερώνουν για τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

Η πλατφόρμα του ΕΟΦ θα βρίσκεται μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ και θα παρουσιαστεί σήμερα σε Συλλόγους Ασθενών και Ιατρών, καθώς και σε Φαρμακευτικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε άλλο φορέα εμπλέκεται στην αγορά του φαρμάκου.

Η πλατφόρμα του ΕΟΦ θα ονομάζεται “Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης” και θα αφορά σε μία δυναμική αναφορά ελλείψεων φαρμάκων ανά την Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο. Στην πλατφόρμα του ΕΟΦ θα έχουν πρόσβαση γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ασθενείς.

Μόνιμο πρόβλημα οι ελλείψεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να είναι τεράστιες σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Οι ασθενείς καταλήγουν να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας το κατάλληλο φάρμακο για αυτούς. Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δηλώνει ότι “Πάνω από 120 με 130 φάρμακα όλων των κατηγοριών, διαβητολογικά, πνευμονολογικά, εμβόλια, φάρμακα για καρκινοπαθείς, είναι σε έλλειψη”.

Ταλαιπωρία και περισσότερα έξοδα για τους ασθενείς

Όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς, οι ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν το αναγκαίο για αυτούς φάρμακο αναγκάζονται να ξανα-απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό και να χάσουν πολύτιμο χρόνο, αφού πιθανόν να έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει (ή συνεχίσει) τη θεραπεία τους. Επιπλέον όμως, τα φάρμακα τα οποία αντικαθιστούν την αρχική θεραπεία κοστίζουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα νευρολογικό φάρμακο, το οποίο είχε αρχικό κόστος 15 ευρώ, αλλά λόγω έλλειψης αντικαταστάθηκε από ένα που κοστίζει 100 ευρώ!

Παράλληλες εξαγωγές

Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 77 φαρμακευτικών προϊόντων από την ελληνική αγορά, ώστε να υπάρχει επάρκεια για όσο το δυνατό περισσότερα φάρμακα εντός της εγχώριας αγοράς. Ο κ. Βαλτάς εκτιμά ότι σύντομα θα παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση και ίσως πλήρης αποκατάσταση της επάρκειας των φαρμάκων στη χώρα μας.

Ωστόσο, τονίζει ότι “Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών είναι ένα μέτρο που φέρνει αποτέλεσμα, αλλά δεν δίνει μόνιμη λύση”. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα πολλά φθηνά φάρμακα θα αντικατασταθούν από ακριβότερα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει τους ασφαλιζόμενους με κάθε πιθανό τρόπο.

 

Πηγή: healthpharma.gr