ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ποιες είναι και πώς μπορείτε να προστατευθείτε
Μπορεί η Άνοιξη να χαρίζει χαμόγελα και αισιοδοξία μετά το σκοτάδι του χειμώνα, βάζοντας ξανά το φως στη ζωή μας, μαζί της όμως φέρνει και τις παιδικές αλλεργίες, έναν απρόσκλητο επισκέπτη, που τις περισσότερες φορές δεν λέει να φύγει.
Η ανθοφορία των φυτών, αλλά και η γύρη σε συνδυασμό με τη σκόνη στην ατμόσφαιρα αποτελούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τις αλλεργίες της Άνοιξης. Μάλιστα, οι πρώτες αλλεργίες που σχετίζονται με την εποχή κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τον Φεβρουάριο, κάνοντας πολλούς γονείς να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να νομίζουν ότι το παιδί τους έχει απλώς κρυολογήσει.
Η αλλεργία είναι ουσιαστικά η αντίδραση σε ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και ποικίλει από ένα απλό φτέρνισμα ή μια αλλεργική ρινίτιδα μέχρι ένα αλλεργικό άσθμα. Στη χώρα μας ένα στα δέκα παιδιά υποφέρει από αλλεργικό άσθμα, ενώ κάθε άνοιξη οι περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 15%.
Μάλιστα στις μεσογειακές χώρες ο αριθμός των παιδιών που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αφού παράμετροι όπως η γύρη και οι μεσογειακές κλιματικές συνθήκες (υγρασία και ζέστη) είναι κοινές στην περιοχή. Τα πιο γνωστά και συνήθη αλλεργιογόνα της άνοιξης είναι η γύρη των δέντρων- κυρίως της ελιάς- η γύρη από το γρασίδι και από το περδικάκι, τα ακάρεα της σκόνης εντός του σπιτιού, το τρίχωμα των σκύλων και τα αλλεργιογόνα της γάτας (σάλιο).
Οι 4 πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες
Οι πιο γνωστές ανοιξιάτικες παιδικές αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, τα δερματικά εξανθήματα και το αλλεργικό άσθμα.
- Αλλεργική ρινίτιδα: Η καταρροή, η φαγούρα στη μύτη – πολλές φορές και στον λαιμό- το μπούκωμα, αλλά και το συχνό φτάρνισμα είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, της πλέον κοινής ανοιξιάτικης αλλεργίας. Το γρασίδι, αλλά και η γύρη από τα λουλούδια και τα δέντρα είναι οι βασικές αιτίες που την προκαλούν.
- Επιπεφυκίτιδα: Βασικά της συμπτώματα είναι τα ερεθισμένα και κόκκινα μάτια. Πολλές φορές συνοδεύει την αλλεργική ρινίτιδα. Αυτό που κυρίως την πυροδοτεί είναι η σκόνη σε κλειστούς χώρους και η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων.
- Δερματικά εξανθήματα: Η εμφάνιση κόκκινων σημαδιών στο δέρμα, που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα είναι μία ακόμα παιδική ανοιξιάτικη αλλεργία. Οι ύποπτοι είναι και σε αυτή την περίπτωση οι ίδιοι: γύρη και σκόνη.
- Αλλεργικό άσθμα: Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα και συριγμό. Η λήξη κάθε επεισοδίου
συνοδεύεται συνήθως από βλεννώδη απόχρεμψη. Η γύρη, οι μύκητες, η οικιακή σκόνη, οι τρίχες των ζώων και τα πούπουλα μπορεί να κρύβονται πίσω από την εκδήλωση αλλεργικού άσθματος.
10+1 Τρόποι Προστασίας από τις Αλλεργίες
Για να προστατεύσετε το παιδί σας από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, καλό είναι:
- Να καθαρίζετε συχνά το σπίτι και το παιδικό δωμάτιο.
- Να αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού και δη το παιδικό δωμάτιο.
- Να αερίζετε τα σκεπάσματα του παιδιού.
- Να διατηρείτε την ατμόσφαιρα δροσερή και ξηρή
- Να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά υλικά στα σκεπάσματα και στα μαξιλάρια του παιδιού.
- Να αποφεύγετε τα χνουδωτά παιχνίδια.
- Να αποφεύγετε τις φλοκάτες και τα χοντρά χαλιά.
- Να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι.
- Να μειώσετε την υγρασία όπου συγκεντρώνονται υδρατμοί, όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο.
- Να κάνετε μπάνιο στο παιδί σας μετά από μια βόλτα στην ύπαιθρο.
- Να μην κουρεύετε το γρασίδι και να μην κόβετε τα λουλούδια όταν η γύρη είναι σε έξαρση.
Με τους τρόπους αυτούς κρατάτε μακριά τη γύρη, ενώ απομακρύνετε τόσο τα ακάρεα -στα οποία ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των παιδιών εμφανίζει αλλεργίες – όσο και τους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας. Συνήθως η κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά φάρμακα και κορτιζονούχα ρινικά σπρέι, ενώ για τη ρινίτιδα και το άσθμα προτείνεται η ανοσοθεραπεία με εμβόλια.