Το στήθος σας είναι πεσμένο, μοιάζει άδειο, έχει διαφορετικό σχήμα από το σύνηθες ή είναι μικρό; Η λύση στο πρόβλημά σας είναι η πλαστική στήθους, ωστόσο η χειρουργική επέμβαση για την κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλες ανάγκες καλύπτει η ανόρθωση στήθους και άλλες η αυξητική στήθους. Πώς όμως μπορεί μια γυναίκα να ξέρει ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για τη δική της περίπτωση;

 

Όταν το στήθος πέφτει ή χάνει τον όγκο του

Πολλές φορές, ειδικά μετά από την τεκνοποίηση ή τον θηλασμό, το στήθος «πέφτει» ή «αδειάζει». Στην πραγματικότητα έχει χαθεί ο όγκος στον πάνω πόλο ή το ντεκολτέ. Πού οφείλεται όμως αυτή η απώλεια και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της; Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχουμε πραγματική χαλάρωση, που να οφείλεται σε μειωμένη στήριξη του συνδετικού ιστού, ή ψευδοχαλάρωση, που να οφείλεται σε ατροφία του αδένα και σε απώλεια λίπους.

Η πραγματική χαλάρωση υπάρχει στις περιπτώσεις όπου η αρχιτεκτονική στήριξη του μαστού υποχωρεί, με συνέπεια το στήθος να μετατοπίζεται χαμηλότερα. Οι περισσότερες γυναίκες της κατηγορίας αυτής εμφανίζουν το πρόβλημα σε νεαρή ηλικία εξαιτίας της κακής ποιότητας κολλαγόνου, ενώ συχνά η κατάσταση χειροτερεύει μετά από απώλεια όγκου ή βάρους γενικότερα. Στην πραγματική χαλάρωση η μέγιστη προβολή του στήθους κατεβαίνει χαμηλότερα από την υπομαστική πτυχή, δηλαδή την πτυχή που υπάρχει κάτω από το στήθος. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ανόρθωση στήθους, κατά την οποία ανακατανέμεται ο όγκος του στήθους προς τα πάνω, ενώ συχνά μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον προσθήκη όγκου στον πάνω πόλο, που μπορεί να γίνει με προθέσεις σιλικόνης ή με μεταφορά λίπους. Οι ουλές εδώ είναι πιο εκτεταμένες, καθώς πρέπει να αφαιρεθεί και μέρος του δέρματος που περισσεύει.

Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ψευδοχαλάρωση, διαπιστώνει ουσιαστικά πως, ενώ η αρχιτεκτονική του στήθους παραμένει ισχυρή, η απώλεια όγκου οδηγεί σε ένα άδειασμα του πάνω πόλου, με συνέπεια ο μαστός να μην έχει πλέον το σχήμα σταγόνας. Ακόμα όμως κι έτσι, η μέγιστη προβολή του στήθους βρίσκεται πάνω από την υπομαστική πτυχή. Γι’ αυτό και η διόρθωση δεν γίνεται με ανόρθωση, αλλά με αυξητική και συγκεκριμένα με προσθήκη όγκου, είτε με πρόθεση είτε με μεταφορά λίπους στον άνω πόλο.

Το κριτήριο της θηλής

Για την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο, η θέση της θηλής, η οποία ακολουθεί το σημείο μέγιστης προβολής του στήθους. Ιδανικά, η απόσταση της θηλής από το ανώτερο σημείο του στέρνου είναι 19-21 εκατοστά, ωστόσο αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ύψος και την ηλικία. Η σχέση της θηλής με την υπομαστική πτυχή καθορίζει τον βαθμό χαλάρωσης. Έτσι, όταν η θηλή βρίσκεται χαμηλότερα από την υπομαστική πτυχή, πρέπει να εφαρμοστεί κάποια τεχνική ανόρθωσης στήθους, είτε του περεγχύματος είτε της θηλής.

Όσον αφορά στο σχήμα και το μέγεθος της θηλής οι παραλλαγές είναι πολλές. Πολύ βασικό κριτήριο στο σημείο αυτό είναι η απόσταση της θηλής από την υπομαστική πτυχή, η οποία ιδανικά είναι μεταξύ 7-8 εκατοστά. Σε περιπτώσεις όπου η απόσταση αυτή είναι μικρότερη, χρειάζεται να κατέβει η πτυχή χαμηλότερα, ενώ, όταν είναι μεγαλύτερη, απαιτείται συνήθως ανόρθωση του παρεγχύματος.

 

Ανόρθωση

Δυσπλασίες και σωληνωτός μαστός

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δυσπλασίες του μαστού, που, όταν υπάρχουν ετερόπλευρα, δημιουργούν ασυμμετρία. Η πιο συχνή δυσπλασία είναι ο σωληνωτός μαστός, που οφείλεται σε έναν ινώδη δακτύλιο ο οποίος δεν επιτρέπει στον μαστό να αναπτυχτεί σωστά στην εφηβεία, με συνέπεια να υπάρχει ατροφία του κάτω πόλου και προβολή του μαστού κάτω από τη θηλή με διόγκωση συνήθως της θηλής.

Στις περιπτώσεις που η δυσπλασία είναι μικρή, το πρόβλημα περνά απαρατήρητο και οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι απλά το στήθος τους είναι μικρό. Ένας εύκολος τρόπος να διακρίνει κανείς τον σωληνωτό μαστό είναι να μετρήσει την απόσταση της θηλής από την υπομαστική πτυχή. Αν αυτή είναι μικρότερη από 6 εκατοστά, πιθανότατα υπάρχει κάποιου βαθμού σωληνωτός μαστός. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απελευθερωθεί το στήθος από τον ινώδη δακτύλιο που το εγκλωβίζει και να αποκατασταθεί ο όγκος είτε με προθέσεις είτε με λίπος, άρα με αυξητική στήθους.

Αύξηση με λίπος ή με προθέσεις σιλικόνης;

Πέραν της επιλογής της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάσταση ενός στήθους, συχνά τίθεται το ερώτημα το πώς θα επιτευχθεί η αύξηση του μεγέθους των μαστών, με λίπος ή με προθέσεις σιλικόνης. Το αν θα επιλέξει μια γυναίκα τη μία ή την άλλη μέθοδο εξαρτάται από το πρόβλημα, το επιθυμητό αποτέλεσμα και την παρουσία σωματικού λίπους. Το λίπος συμπεριφέρεται ως βιολογικό μόσχευμα και βοηθά στο να βελτιωθεί το σχήμα του στήθους, μεγαλώνοντας το αποτύπωμα του μαστού πάνω στον θώρακα και γεμίζοντας τον πάνω πόλο και το ντεκολτέ.

Ωστόσο, δεν υποκαθιστά τις προθέσεις σιλικόνης, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προβολή του στήθους άρα και μεγαλύτερη μεγέθυνση. Καθοριστικό ρόλο παίζει η επιλογή της κατάλληλης πρόθεσης, ανατομικής η στρόγγυλης, η προβολή της, το εύρος της και το ύψος της. Πάντως, όταν μπορεί να επιτευχθεί παραπλήσιο αποτέλεσμα, σίγουρα η επιλογή του λίπους είναι πιο ελκυστική, καθώς δεν συνοδεύεται από ουλές, έχει μικρή αποθεραπεία και δεν συνδυάζεται με τις επιπλοκές που σχετίζονται με τις προθέσεις σιλικόνης. Η μεταφορά λίπους χρησιμοποιείται, εκτός από τη μέθοδο της αύξησης, και ως συμπλήρωμα σε επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους, μείωσης ή ακόμα και αύξησης στήθους με προθέσεις και είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της τεχνικής για τη βελτίωση του μεγέθους ή του σχήματος του στήθους σας πρέπει να γίνει σε συνεργασία με έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα διαγνώσει τις ανάγκες σας και θα σας κατευθύνει προς τη σωστή οδό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έχετε φανταστεί.

Πρόδρομος Παπαϊωάννου πλαστικός χειρουργός

INFO!

Πρόδρομος Παπαϊωάννου
Πλαστικός χειρουργός