Η δύναμη που έχει η γαστρονομία στη διαμόρφωση ενός τουριστικού προϊόντος και ο τρόπος με τον οποίο η δράση KOUZINA του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού έγινε αφορμή θεματικής προώθησης και υγιούς τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής ήταν το θέμα πρόσφατης παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο δομείται η ετήσια διοργάνωση του KOUZINA, η οποία αποτελεί ιδέα της επικεφαλής chef Ντίνας Νικολάου και επίτευγμα των 800 και πλέον εθελοντών που τη στηρίζουν, μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας που πρωταγωνιστεί και εντυπωσιάζει.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε ο τρόπος με τον οποίο η διοργάνωση αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής του δήμου Αριστοτέλη, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που έχει την πλήρη ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών αποστολών για τη μηνιαία γαστρονομική γιορτή.

Επιμελητήριο και δήμος Αριστοτέλη

Η συνεισφορά του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η οποία το 2019 ήταν καθοριστική για την προώθηση των προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ελληνική τουριστική αγορά, αναμένεται να εξελιχθεί και να τοποθετηθεί στη βάση μιας επαγγελματικής συνέργειας με πολλές προεκτάσεις.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στυλιανός Βαλιάνος, κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ιδιωτική πρωτοβουλία θα εξελίξει τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά της μέσω δημιουργίας τοπικού, επιχειρηματικού, συνεργατικού σχηματισμού (cluster) ανάμεσα στους τοπικούς παραγωγούς και στους ξενοδόχους του δήμου Αριστοτέλη. Το 2020 η εν λόγω σύμπραξη θα λειτουργήσει πιλοτικά, προκειμένου να βρει «τα πατήματά της», ενώ από το 2021 θα λειτουργήσει ως φορέας όπου οι συμμετέχοντες θα προωθήσουν, μεταξύ άλλων, καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικότητα.

Αναφορές στον τρόπο με τον οποίο η γαστρονομία αποτελεί άρρηκτο κρίκο στην αλυσίδα της ποιοτικής τουριστικής εξέλιξης έκανε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κώστας Κιλτίδης, αλλά και εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το promo tour του KOUZINA 2020, μετά την παρουσίαση στην Κύπρο, επισκέπτεται τη γαλλική Βρετάνη, όπου στις 23 Νοεμβρίου, στην «πρωτεύουσα της γαστρονομίας» Rennes,  παρουσιάζονται πιάτα και οίνοι σε εκδήλωση την 16η Μαΐου. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, στην οποία η προώθηση φέτος θα είναι ιδιαίτερα στοχευμένη, το KOUZINA αναμένεται να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε δρώμενα της γαστρονομικής έκθεσης Festivitas, που πραγματοποιείται στη Μιλούζη της Αλσατίας, πόλη που συνδέθηκε πρόσφατα με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Μοιραστείτε το άρθρο.