Στο δρόμο γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και γενικότερα στο χώρο της υγείας καθώς συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη.

“Δεν πρόκειται για ‘τραγικό ανθρώπινο λάθος‘ ούτε για ‘ελληνική ιδιαιτερότητα’ η μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”, αναφέρεται από την ΟΕΝΓΕ. Επισημαίνεται, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί τα μέλη της να μετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

“Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων”, σημειώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της, συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Να συμμετάσχουν στην απεργία καλεί τα μέλη του και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, με κύρια αιτήματα την απόδοση των πραγματικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και τον τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών.

Στάση εργασίας στα Φαρμακεία

Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αναφέρεται πως ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε πως συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι. Παράλληλα, καλεί στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη Θεσσαλονίκη τα φαρμακεία θα είναι κλειστά σήμερα από τις 11:30 έως της 14:30 λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη πένθους για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.