Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη (8.30 το πρωί) και πορεία προα το μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως το σύστημα Υγείας καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν δύσκολο χειμώνα με 3.000 λιγότερο προσωπικό, εν μέσω κύματος μαζικής φυγής των υγειονομικών, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και χαμηλών αμοιβών.

Όπως αναφέρει, το δημόσιο σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ δεν είναι πια ελκυστικό στους επαγγελματίες. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό.

“Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς. Μισθοί που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης”, σημειώνει.

Σε σχέση με την εξαγγελία για 6.500 προσλήψεις στην Υγεία, από την ΠΟΕΔΗΝ τονίζεται πως, με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις θα γίνουν σε τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Για να ανακοπεί το κύμα φυγής των υγειονομικών και για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και του ωρομισθίου, να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός εργαζόμενων από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μονίμων εργαζομένων, εκδίωξη των εργολάβων και επαρκή χρηματοδότηση.