*Του Θωμά Λάκκου, Ορθοπαιδικού,

Η εφαρμογή της ολικής αρθροπλαστικής στην αντιμετώπιση των χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων του γόνατος φέρει ήδη μια εμπειρία 55 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακρόχρονης περιόδου, η συνεργασία μεταξύ Ορθοπαιδικών χειρουργών και μηχανικών οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων προθέσεων και προσθετικών υλικών, που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί.

Αρθροπλαστική-Γόνατος2--Λάκκος

Αν και η επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος θεωρείται πλέον ασφαλής και κάθε χρόνο διενεργούνται χιλιάδες τέτοιες επεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, παραμένει ακόμη σε συνεχή εξέλιξη. Η παράλληλη εξέλιξη της σχεδίασης και της τεχνολογίας των υλικών έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των προθέσεων. Η εναρμόνιση της γεωμετρίας των προθέσεων με αυτήν της άρθρωσης και η δυνατότητα συναρμολόγησης και «κλειδώματος» των υλικών μεταξύ τους, επιτυγχάνουν βελτιωμένη κινηματική του γόνατος, μεγαλύτερο εύρος κίνησης, μικρότερη φθορά και ελαχιστοποίηση του πόνου.

 

Η εξέλιξη με τα ρομποτικά συστήματα

Μεγάλη εξέλιξη στον χώρο της αρθροπλαστικής αποτελούν συγκεκριμένα ρομποτικά συστήματα, η χρήση των οποίων μεγιστοποιεί την ακρίβεια κατά την επέμβαση, συνδυάζοντας την πλοήγηση με τη χρήση ρομποτικού βραχίονα. Το χειρουργικό ρομπότ χρησιμοποιείται προκειμένου να σχεδιαστεί η διαδικασία της επέμβασης, να καταμετρηθούν οι δομές, να επιλεγεί το σωστό μέγεθος της πρόθεσης και να επιβεβαιωθεί η σωστή τοποθέτησή της. Όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς να απαιτείται αξονική τομογραφία ή άλλες πρόσθετες ακτινογραφίες.

Πρόκειται για μια διαδικασία εξατομικευμένη, με σκοπό την επίτευξη της ιδανικής λύσης για κάθε ασθενή. Το ρομποτικό σύστημα μετράει και προτείνει και ο χειρουργός, έχοντας τη δυνατότητα να τροποποιήσει, εφ’ όσον θέλει, μέσα σε συγκεκριμένα όρια την πρόταση του υπολογιστικού συστήματος, διεκπεραιώνει με ακρίβεια χιλιοστού τις τομές που απαιτούνται, επιλέγει την κατάλληλη πρόθεση και την τοποθετεί στο ιδανικό σημείο.

Αρθροπλαστική-Γόνατος--Λάκκος

Έτσι, ο χειρουργός μπορεί να καθορίσει ακόμα κι αν ο ασθενής χρειάζεται ολική ή μερική αρθροπλαστική και να κρίνει αν πρέπει να διατηρήσει ή όχι τα συνδεσμικά στοιχεία των χιαστών. Η μεγάλη διαφορά του συγκεκριμένου ρομποτικού συστήματος είναι ότι σε όλη την εφαρμογή καταμετράται και η φυσιολογική θέση της άρθρωσης του γόνατος, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των συνδέσμων και των μαλακών μορίων του κάθε ασθενή.

Τα χειρουργικά εργαλεία ελέγχονται από το ρομπότ, αλλά το ρομπότ ελέγχεται και χρησιμοποιείται από τον χειρουργό. Με αυτό τον τρόπο, το γόνατο καθαρίζεται και διαμορφώνεται με ακρίβεια χιλιοστού, καθώς αφαιρούνται ο χόνδρος και το οστό μόνον όπου απαιτείται. Επιπλέον, στην περίπτωση που οι τομές κινηθούν έξω από τα προκαθορισμένα όρια, το μηχάνημα σταματά, αυξάνοντας κατακόρυφα την ακρίβεια της επέμβασης.

 

INFO! 

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390654

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr