Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Υγείας η πρόσκληση για τη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που αφορά τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν, τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί. Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί  είναι ίδια με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού. Στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλεί σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί, ώστε να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα και να κάνουν τις εξετάσεις τους, ενώ εκείνες που δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να κλείσουν το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα.

Ποιες εξετάσεις ακολουθούν

Το επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Ταυτόχρονα, αναμένεται και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών.

Ακόμη δύο προγράμματα τρέχουν από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος, το οποίο αφορά σε ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και το άλλο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα, για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές.