Την απόφαση για μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα για τους ασθενείς με διαβήτη ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με διαβήτη, ανεξάρτητα από το εάν ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη, δισκία ή οποιαδήποτε άλλη ενέσιμη αγωγή, θα έχουν μηδενική συμμετοχή όταν προμηθεύονται αναλώσιμα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων με Σακχαρώδη διαβήτη ανακοίνωσε την αντικατάσταση της σχετικής παραγράφου, ως εξής:  «Οι πάσχοντες από όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη, δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για τη δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλώσιμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει».

Το ιστορικό της απόφασης

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε η έντονη αντίδραση των συλλόγων και των ασθενών στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, οι ασθενείς αυτοί θα πλήρωναν 25% συμμετοχή στην αγορά αναλώσιμων υλικών (σύριγγες, ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες).

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε παράλογη από όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Ωστόσο, η δημοσίευση της νέας απόφαση στο ΦΕΚ καθυστέρησε σημαντικά.

Παρακλινικές εξετάσεις

Σύντομα αναμένεται και η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία θα ορίζει ότι δε θα υπάρχει συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Τέλος, αναμένεται η ανακοίνωση για επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τόσο για τα αναλώσιμα υλικά όσο και για τις παρακλινικές εξετάσεις.

Πηγή: healthpharma

 

Μοιραστείτε το άρθρο.