Ασφυκτική πίεση φαίνεται ότι δέχεται καθημερινά το ΕΣΥ από τους αριθμούς ρεκόρ των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία εξαιτίας του νέου κύματος ιώσεων και γρίπης που σαρώνει τη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας αναζητά λύσεις εδώ και τώρα για να αποσυμπιεστεί η πίεση από τα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας  αναμένεται να προχωρήσει σε συμφωνία με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές ,ώστε να συνεργασθούν με τρία κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής το Γ.Γεννηματάς, το Λαϊκό και το Αττικόν τα οποία λόγω μεγάλης κίνησης ασθενών κατακλύζονται από ράντζα ειδικά μετά από κάθε εφημερία.

Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι οι ιδιωτικές κλινικές να διαθέσουν περίπου 30 κρεβάτια, ώστε έπειτα από κάθε εφημερία στο ΕΣΥ να υποδέχονται ασθενείς από τα τρία δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν ράντζα.

Οι ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback και rebate) και οι ασθενείς να νοσηλεύονται δωρεάν.

Οι διακομιδές των ασθενών που είναι σε ράντζα θα γίνονται αμέσως μόλις τελειώνει η εφημερία στο νοσοκομείο, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους από πολύωρη αναμονή σε διαδρόμους.

Προς αλλαγή και το σύστημα εφημεριών

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας  θα προχωρήσει σύντομα σε αλλαγές και στο σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή των ασθενών στο σύστημα.