Ουρές και ατέλειωτη αναμονή έξω από τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αύξησης των περιστατικών γρίπης και covid-19.
Εκατοντάδες δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού δέχονται καθημερινά τα δημόσια νοσοκομεία με συνέπεια να καταγράφονται ουρές ενώ η αναμονή στα επείγοντα σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει τις έξι ώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε 11 μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Πάτρας έγιναν την εβδομάδα 16 έως 22 Ιανουαρίου περισσότερες από 350 εισαγωγές ασθενών με έντονα συμπτώματα γρίπης ή άλλης ίωσης.
Την ίδια στιγμή και η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει την κατάσταση, καθώς το 4% των εισαγωγών που έγιναν τις τελευταίες εφτά ημέρες αφορούσε ενηλίκους ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού και το 6% παιδιά με αντίστοιχο πρόβλημα υγείας.
ECDC: Επικράτηση Κράκεν σε δυο μήνες
Η υποπαραλλαγή Κράκεν ή αλλιώς XBB.1.5, που έχει ήδη ανιχνευτεί και στην Ελλάδα θα μπορούσε να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα με δύο μήνες, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι «χαμηλός», όμως οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν «μέτριο ως υψηλό» ρίσκο, εκτιμά το ECDC σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από XBB.1.5 διαφέρει σε σχέση με προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όρθρος
Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ προς το παρόν, τα συμπτώματα της Κράκεν φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.
«Αντίθετα η μετάλλαξη ο “Όρθρος”, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη “Κράκεν”» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, μιλώντας για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.
«Το σημαντικό είναι ότι αφορά ανώτατο αναπνευστικό, κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες. Δεν θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας» υποστήριξε.
Επίσης εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. «Δε φεύγει ο κορωνοϊός και οι υποπαραλλαγές του», είπε χαρακτηριστικά.