Αυξάνονται τα κρούσματα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας καθώς η θετικότητα στα τεστ ξεπερνά το 10%, όταν η μέση θετικότητα στην Ευρώπη ήταν μόλις 3% την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υπέρβαση του 10% στη χώρα μας “αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης”, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)”.

Χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις – παρότι βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα – παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις ηλικίες από 15 έως 64 ετών.

Τα τελευταία στοιχεία

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν στην Ελλάδα δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τα δεδομένα από 12 νοσοκομεία της χώρας δείχνουν πως ο αριθμός κρουσμάτων σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης ανά 1.000 εισαγωγές παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολο του πληθυσμού και στον παιδικό πληθυσμό.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 54 έως 77 ετών και διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Το ίδιο διάστημα, έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ εννέα άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ.

Στα δύο εθνικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 29 ήταν τύπου Α και ένα τύπου Β.

Από τα 29 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 6 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 23 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.