Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σχετικά με την αναζωπύρωση των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους τη Βραζιλία, την Ουκρανία και τη Γαλλία, αναλογούσαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης του συνόλου των κρουσμάτων το 2018.

Σε παγκόσμια κλίμακα, 98 χώρες κατέγραψαν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το 2018 από το 2017. Η εξέλιξη αυτή ακύρωσε μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί στον αγώνα εναντίον της ασθένειας.

Η ιλαρά μπορεί μεν να αποφευχθεί με ευκολία, αλλά είναι δυνητικά θανατηφόρα, επισήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. Έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κι ελάχιστα δαπανηρό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας εξαιρετικά μολυσματικής. Είναι ένα εμβόλιο το οποίο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», υπογράμμισε η Χενριέτα Φορ, γενική διευθύντρια της UNICEF.

Αύξηση κρουσμάτων

Στην Ουκρανία, τις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία καταγράφηκε σημαντικότατη αύξηση κρουσμάτων. Ενδεικτικά, μόνο στην Ουκρανία νοσηλεύτηκαν 30.000 περισσότερα άτομα μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα υπήρξαν 24.042 νέα κρούσματα το πρώτο δίμηνο του 2019.

Αντίστοιχα, στη Βραζιλία εκδηλώθηκαν 10.262 κρούσματα το 2018 ενώ παλαιότερα δεν υπήρχε κανένα. Στη Γαλλία η αύξηση ανήλθε σε 2.269 κρούσματα. Στις Φιλιππίνες φέτος καταγράφηκαν 12.736 κρούσματα και 203 θάνατοι.

Οι ελλιπείς υποδομές υγεία, το χαμηλό ποσοστό ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και κυρίως οι επιφυλάξεις κατά του εμβολιασμού έχουν οδηγήσει σε αυτό το μεγάλο ξέσπασμα επιδημιών. Αυτό αφορά τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προειδοποιήσει για τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει η αναζωπύρωση της ιλαράς. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταγραφεί 136.000 θάνατοι.

Η αναζωπύρωση της ασθένειας, που είναι πιο μολυσματική από τη γρίπη ή τη φυματίωση, συνδέεται σε ορισμένες χώρες με αβάσιμες καταγγελίες. Αυτές συνδέουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό και διασπείρονται από μέλη του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού» κινήματος.

Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ κατέταξε τον «δισταγμό έναντι του εμβολιασμού» ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019.

Ο ΠΟΥ επισήμανε επίσης πρόσφατα πάντως ότι «ο κύριος λόγος» για το ότι δεν εμβολιάζονται τα παιδιά είναι πως αυτά «που το χρειάζονται περισσότερο (…) δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο».

 

Πηγή: HealthPharma