Στην αυξημένη πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία, λόγω των κρουσμάτων ίωσης, γρίπης και κορωνοϊού αναφέρθηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

«Έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι περιμέναμε και δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία και εκπαίδευση ώστε να μπορέσει το προσωπικό να απαντήσει σε αυτού του είδους τα προβλήματα», σημείωσε η καθηγήτρια μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Θερίζουν οι ιώσεις

Για τις παιδικές ιώσεις και το αν τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα.

Η κα. Λινού είπε πως, ήταν θέμα επικοινωνίας και η λογική θα ήταν «η πρόληψη με μέτρα προστασίας και εμβόλια», αναφέρθηκε δε και στην ανακοίνωση της Ένωσης Παιδιάτρων για τον μη εμβολιασμό των παιδιών.

«Χρειάζεται πολύ έρευνα για να δούμε ότι τα παιδιά νοσούν επειδή τα προστατέψαμε πολύ ή λόγω του ότι οι νέοι ιοί είναι διαφορετικοί», είπε στην παρατήρηση για το μήπως τα παιδιά νοσούν τόσο λόγω των μέτρων υπερπροστασίας των προηγούμενων χρόνων.

Ερωτηθείς για το αν θα συνεχίσουν αυξητικά οι ιώσεις και τι μέτρα να ληφθούν τώρα η κ. Λινού απάντησε θετικά: «να πάρουμε άμεσα μέτρα: Τα παιδιά στο σχολείο μόνο με μάσκα. Καθημερινά τεστ σε χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος».

Στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικά τα μέτρα αυτά, απάντησε πως, «είναι σχετικό και θέμα επικοινωνίας η υποχρεωτικότητα των μέτρων. Αλλά το να βάζει κάποιος μάσκα είναι θέμα κατανόησης».

Για κορωνοϊό και long covid

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού, την λεγόμενη long covid, η Αθηνά Λινού είπε πως, «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει, ωστόσο πρόκειται για φαινόμενο που ούτε μελετήσαμε, ούτε αντιμετωπίσαμε ακόμα».

Και τόνισε ότι, «το εμβόλιο κάνει δύο πράγματα: πρώτον μας προστατεύει άμεσα και το δεύτερο να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα, αφού κατανοήσουμε ποια είναι».

«Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και η μάσκα», κατέληξε η ειδικός.

 

Πηγή: https://www.ant1news.gr