Η ακράτεια ούρων επηρεάζει σήμερα τουλάχιστον το 30% των γυναικών ηλικίας 45-64 ετών, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και συχνά θεωρείται αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Δυστυχώς στον 21ο αιώνα πολλές γυναίκες αγνοούν το γεγονός ότι η ακράτεια αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και μάλιστα χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής υπάρχουν αναίμακτες και ανώδυνες μέθοδοι με κορυφαία εξ’ αυτών το laser.

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες καταλήγουν στη χρήση πάνας ακράτειας, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης το οποίο δεν απαλλάσσει τη γυναίκα από τις επιπτώσεις που επιφέρει η ακράτεια στη ζωή της. Η ακράτεια ούρων διαταράσσει τη ζωή της γυναίκας σε κάθε της έκφανση, καθώς επιβαρύνει την ψυχολογία της, υποβαθμίζει την καθημερινότητά της και συγκεκριμένα την κοινωνική, εργασιακή και ερωτική ζωή της.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας;

Για να πραγματοποιηθεί η διάγνωση της ακράτειας ούρων χρειάζεται πρωτίστως η κλινική εξέταση της γυναίκας από τη γυναικολόγο. Η τελευταία θα ελέγξει το επίπεδο χαλάρωσης του πυελικού εδάφους και του σφιγκτήρα του ορθού, ενώ θα απαιτηθεί και νευρολογική εξέταση για να διαπιστωθούν τα αντανακλαστικά του περινέου. Παράλληλα, θα διενεργηθεί ουροδυναμικός έλεγχος με στόχο να εκτιμηθεί ο τύπος της ακράτειας και ο όγκος της απώλειας ούρων. Έπειτα, η γυναικολόγος θα αξιολογήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν, ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσει σε έλεγχο πλήρωσης και κένωσης της κύστης, αλλά και σε έλεγχο της κινητικότητας της ουρήθρας.

Βάλτε τέλος στην ακράτεια ούρων με laser

Ποια είδη ακράτειας υπάρχουν;

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες εκδηλώνεται όταν διαταράσσεται η λειτουργία των μυών που ελέγχουν το ουροποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει μετά από μεγάλες αλλαγές στο βάρος ή στις ορμόνες, συνθήκες οι οποίες υπάρχουν μετά τον τοκετό. Επίσης, η ακράτεια ούρων μπορεί να υποκρύπτει και νευρολογικά αίτια.

Τα είδη της ακράτειας ποικίλουν, ωστόσο 3 είναι αυτά που συναντώνται πιο συχνά:  

  1. Ακράτεια από προσπάθεια
    Πρόκειται για το πιο συχνό είδος ακράτειας ούρων στις γυναίκες και συμβαίνει όταν η απώλεια ούρων καταγράφεται μετά από αύξηση της πίεσης στην κοιλιά, δηλαδή μετά από γέλιο ή φτέρνισμα ή από άρση βάρους ή κατά τη διαδικασία μετάβασης από καθιστή σε όρθια θέση. Αυτού του τύπου η ακράτεια συμβαίνει καθώς οι μηχανισμοί στήριξης της ουρήθρας δεν λειτουργούν πλέον επαρκώς, κάτι το οποίο μπορεί να προκληθεί από την εμμηνόπαυση, από τους τοκετούς και την παχυσαρκία.
  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου
    Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα νιώθει άμεση και αναπόφευκτη ανάγκη για ούρηση, παρόλο που η κύστη της δεν είναι γεμάτη. Πολλές φορές η γυναίκα έχει απώλεια ούρων ακόμη και στο διάστημα μέχρι να διανύσει την απόσταση έως την τουαλέτα. Αυτό το είδος της ακράτειας αποδίδεται σε ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης.
  • Ακράτεια μεικτού τύπου
    Το συγκεκριμένο είδος ακράτειας είναι ο συνδυασμός της ακράτειας ούρων από προσπάθεια και της ακράτειας επιτακτικού τύπου. Σε αυτή την περίπτωση η γυναικολόγος θα πρέπει να εντοπίσει ποιο είναι το κύριο σύμπτωμα, προκειμένου να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ακράτεια ούρων και θεραπεία

Βάσει των επιστημονικών δεδομένων 7 στις 10 γυναίκες που πλήττονται από ακράτεια ούρων μπορούν να θεραπευθούν και να αποκαταστήσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους. Στα πρώτα στάδια της ακράτειας η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με την αλλαγή απλών συνηθειών στην καθημερινότητα που αφορούν την άσκηση και τη διατροφή. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις για το πυελικό έδαφος που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακράτειας, καθώς επίσης και φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τη γυναίκα.

Όταν όμως η ακράτεια ούρων βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, τότε η θεραπεία δεν μπορεί να περιοριστεί στα παραπάνω. Μέχρι πρόσφατα οι χειρουργικές μέθοδοι θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Αφορούσαν απλές ή συνδυαστικές τεχνικές, όπως οι ταινίες ακράτειας και οι κολπορραφίες που αποκαθιστούσαν τις κυστεοορθοκήλες.

Βάλτε τέλος στην ακράτεια ούρων με laser

Στείλτε την ακράτεια στο παρελθόν με τη θεραπεία laser

Στη σημερινή εποχή όμως κυριαρχεί η ανάγκη για ανώδυνεςμη τραυματικέςοικονομικότερες και αποτελεσματικές θεραπείες. Η Αισθητική Γυναικολογία αποτελεί εξαιρετικά διαδεδομένο κλάδο της γυναικολογίας σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου και στην Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να γνωρίζει άνθιση, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία της γυναίκας. Στην περίπτωση της ακράτειας ούρων έχει εφευρεθεί το laser το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην αντιμετώπισή της.

Πιο αναλυτικά, το Pixel Laser είναι ό,τι πιο σύγχρονο στην Αισθητική Γυναικολογία. Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί ξανά την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου στα κατώτερο μέρος της ουρήθρας επαναφέροντας έτσι την ενίσχυση της στήριξής της με φυσικό και εξαιρετικά λειτουργικό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η γυναίκα να ανακτά την εγκράτειά της και να απαλλάσσεται από την ακράτεια.

Η διαδικασία είναι απλήανώδυνηακριβήςδεν προκαλεί τραύματα και μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε, περίπου, 15 λεπτά. Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή θεραπευτική μέθοδο, η οποία δεν απαιτεί ανάρρωση, καθώς η γυναίκα επιστρέφει κατευθείαν στις καθημερινές δραστηριότητές της. Η θεραπεία της ακράτειας ούρων με laser γίνεται στο ιατρείο της γυναικολόγου. Μπορεί να απαιτηθούν από 1 μέχρι 3 συνεδρίες μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα, κάτι το οποίο εξαρτάται από το στάδιο της ακράτειας. Το αποτέλεσμα της θεραπείας με laser μπορεί να διαρκέσει από 1,5 έως και 2 χρόνια, αλλά μπορεί να επιμηκυνθεί εφόσον παρεμβληθούν επαναληπτικές θεραπείες.

Με τη θεραπεία της ακράτειας ούρων με laser η γυναίκα απαλλάσσεται από το πρόβλημα χωρίς να αναγκαστεί να υποβληθεί σε πολυδάπανα χειρουργεία και βέβαια αποφεύγει τη νάρκωση. Το laser μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θεραπεύοντας το αίτιο και όχι μειώνοντας μόνο τα συμπτώματα της ακράτειας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η θεραπεία της ακράτειας ούρων με laser αποκαθιστά και τις υφιστάμενες κυστεοορθοκήλες με αποτέλεσμα να επανέρχεται η ανατομική ισορροπία και λειτουργία του κόλπου συνολικά. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το κολλαγόνο που παράγεται συμβάλλει στην ανασύσταση και στη σύσφιξη της περιοχής. Αμέσως μετά από κάθε συνεδρία η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά της χωρίς κανέναν περιορισμό από τη γυναικολόγο.

Η Γυναικολόγος Μαιευτήρας Μαρίνα Τοσουνίδου είναι εξειδικευμένη στην Αισθητική Γυναικολογία και εφαρμόζει τη μέθοδο Femilift που αξιοποιεί το Pixel Laser για την αντιμετώπιση και της ακράτειας ούρων.

Βάλτε τέλος στην ακράτεια ούρων με laser

INFO!

Μαρίνα Τοσουνίδου,

Γυναικολόγος-Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην Αισθητική Γυναικολογία

*Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health More, τεύχος 9