Η βαριατρική είναι η επιστήμη που βγάζει την παχυσαρκία από τη ζωή μας, καθώς αποτελεί την πιο σύγχρονη απάντηση της ιατρικής στη νοσογόνο παχυσαρκία.
Ειδικότερα, η βαριατρική και η μεταβολική χειρουργική είναι ο νέος κλάδος της ιατρικής επιστήμης που στοχεύει στην οριστική επαναφορά του φυσιολογικού βάρους.
Όπως έχει αποδειχθεί συστηματικά από την επιστημονική έρευνα, η νοσογόνος παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για μια σειρά νόσων που μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιονδήποτε παχύσαρκο άνθρωπο. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης, η ακράτεια ούρων, η οστεοαρθρίτιδα, το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρτηριακή πίεση, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, χολολιθίαση, υπογονιμότητα και διαταραχή στον κύκλο των γυναικών, στυτική δυσλειτουργία, μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Κάθε μία από τις παραπάνω παθήσεις επιβαρύνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παχύσαρκων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής τους.
Αντιθέτως, η βαριατρική χειρουργική θέτει τις βάσεις για τη μακροζωία και παρέχει στους ανθρώπους εξαιρετική ποιότητα ζωής.
Πότε η βαριατρική θεωρείται η ιδανική επιλογή κατά της παχυσαρκίας;
Η βαριατρική χειρουργική αφορά κυρίως τους ασθενείς που προσπαθούν για πολλά χρόνια και με πολλές μεθόδους, ιατρικές και μη, να επιστρέψουν στο φυσιολογικό βάρος τους. Πολλές φορές, δυστυχώς, η δίαιτα, η άσκηση, η ψυχολογική υποστήριξη και η φαρμακευτική αγωγή δεν αρκούν για να επιτευχθούν μόνιμα αποτελέσματα.
Ο βασικός κανόνας που πρέπει να πληροί ένας άνθρωπος για να υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός του να ξεπερνάει το 30. Ο υπολογισμός της παχυσαρκίας γίνεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος που ισούται με το βάρος σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα. Επινοήθηκε το 1832 από τον Βέλγο Κετελέ και έχει γίνει αποδεκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας στους νεαρούς ενήλικες, κατάσταση που προοιωνίζει βαριά επιδείνωση της υγείας τους και την εμφάνιση προβλημάτων στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους.
Η προετοιμασία πριν τη βαριατρική επέμβαση
Πριν τη βαριατρική επέμβαση ο υποψήφιος ασθενής θα υποβληθεί σε προεγχειρητικό έλεγχο από τη βαριατρική ομάδα. Στη σχετική συνάντηση ο χειρουργός θα λάβει πλήρες και αναλυτικό ιστορικό, ενώ θα γίνουν επαναληπτικές συνεδρίες με διαιτολόγο, και αν χρειαστεί με ψυχολόγο, καθώς επίσης και με προπονητή/εργοθεραπευτή/φυσιοθεραπευτή. Στον προεγχειρητικό έλεγχο περιλαμβάνεται ακόμα και η γαστροσκόπηση.
Αυτά τα βήματα θα προετοιμάσουν τον ασθενή για την επέμβαση και για τη νέα ζωή που θα ακολουθήσει. Η επιτυχία της βαριατρικής επέμβασης εξαρτάται σημαντικά και από τον ίδιο τον ασθενή και συγκεκριμένα από την προσπάθεια που θα καταβάλλει για να αλλάξει επίπεδο στη σωματική και στην ψυχική υγεία του.
Η φάση της αποκατάστασης μετά τη βαριατρική επέμβαση
Με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας οι βαριατρικές και μεταβολικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πια με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ονομάζεται λαπαροσκόπηση. Έτσι, διασφαλίζεται ταχεία ανάνηψη και τάχιστη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Μετά την επέμβαση και για λίγες ημέρες ο ασθενής λαμβάνει παυσίπονα ευρείς κυκλοφορίας για τον πόνο και ενίοτε οπιοειδή. Ταυτόχρονα η βαριατρική ομάδα χορηγεί συμπληρώματα διατροφής (σίδηρο, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, βιταμίνη D και πολυβιταμίνη), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποβιταμίνωσης.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος οι οποίες είναι πιο συχνές τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση και στη συνέχεια διενεργούνται μία φορά κάθε 12 μήνες. Ο στόχος των εξετάσεων είναι να διαπιστωθεί αν διατηρούνται τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τη βαριατρική επέμβαση.
Παράλληλα, κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσφαγία, φαινόμενο το οποίο είναι παροδικό και πηγάζει από τις διατροφικές συνήθειες.
Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επιπλοκές, αυτές είναι πολύ σπάνιες, ειδικά εάν ο χειρουργός είναι έμπειρος και εξειδικευμένος σε αυτές τις σύγχρονες μεθόδους.
Η επιτυχία της αποκατάστασης εξαρτάται επίσης και από την τήρηση συγκεκριμένης διατροφής για διάστημα 3 εβδομάδων μετά την επέμβαση. Πιο αναλυτικά, την πρώτη εβδομάδα προτείνεται διατροφή με υγρά και τις 2 επόμενες πολτοποιημένες τροφές. Από την τέταρτη εβδομάδα ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει την κατανάλωση τροφών, αρκεί να τις μασάει πολύ καλά.
Κατά κανόνα ο ασθενής χρειάζεται καθημερινά 5-6 γεύματα σε μέτριες μερίδες αλλά με πλούσια διατροφική αξία.
Ταυτόχρονα, η σωματική άσκηση εισάγεται στη ζωή του ασθενούς και αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ενώ εξελίσσεται η απώλεια βάρους.
Η σημασία της βαριατρικής χειρουργικής
Για να προκύψει η «επανάσταση» της βαριατρικής χειρουργικής απαιτήθηκαν πολλά χρόνιαερευνητικής και χειρουργικής δραστηριότητας. Πλέον, επεμβατικές μέθοδοι όπως ο γαστρικός δακτύλιος και η εντεροεντερική παράκαμψη, που είχαν αμφίβολα αποτελέσματα και ενείχαν κινδύνους επιπλοκών, θεωρούνται παρωχημένες. Αντιθέτως, οι νέες τεχνικές έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τις πιθανότητες επιπλοκών και σαφώς διασφαλίζουν εξαιρετικά αποτελέσματα και ποιοτικό επίπεδο ζωής.
Παράλληλα με την έρευνα στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική, εξελίσσονται και οι φαρμακευτικές αγωγές που διαδραματίζουν συνδρομητικό ρόλο στις πρώτες.
Η βαριατρική ομάδα, του Γενικού Χειρουργού, Θάνου Κακουλίδη, τηρεί όλα τα διεθνή πρωτόκολλα, επιλέγει την κατάλληλη βαριατρική επέμβαση για κάθε ασθενή, ανάλογα με την ανατομία και τις διατροφικές του συνήθειες, μεγιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματα και τα οφέλη.
Στη σημερινή εποχή όλοι μπορούν να απαλλαγούν από τη νοσογόνο παχυσαρκία, υπό την προϋπόθεση της επιλογής ενός έμπειρου και κατάλληλα εξειδικευμένου χειρουργού, αισιοδοξία και τελικά τη δυνατότητα να απολαμβάνουν κάθε μέρα της ζωής τους.
Ο Θάνος Κακουλίδης έχει διενεργήσει περισσότερες από 3.000 επεμβάσεις βαριατρικής (γαστρικό μανίκι και γαστρικό bypass), έχοντας ειδικευθεί από το 2006 στη βαριατρική και λαπαροσκοπική χειρουργική δίπλα στον Dr. Dag Arvidsson, τον καινοτόμο χειρουργό που εισήγαγε και εξέλιξε τη λαπαροσκοπική τεχνική στη Σκανδιναβία. Ήδη από το 2006, μαζί με τον Dr. Arvidsson, ήταν οι πρώτοι που εφήρμοσαν με μεγάλη επιτυχία την επέμβαση γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy, ή επιμήκης γαστρεκτομή) στη Σκανδιναβία, καθώς επίσης και βαριατρικές επεμβάσεις για Δείκτη Μάζας Σώματος 30-35 (νοσογόνος παχυσαρκία τύπου Ι).
INFO!
Βαριατρικός και λαπαροσκοπικός χειρουργός