Υπερσύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία και εξειδικευμένο προσωπικό έχει «επιστρατεύσει» ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα στηρίζει τις προσπάθειες της Πολιτείας για ανάσχεση της επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει πιστοποιημένο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι COVID-19. Αυτή τη στιγμή, τεστ διενεργούνται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Περαίας, Βασιλίσσης Όλγας και Σταυρούπολης, καθώς και στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ISOBOX) εκτός της μονάδας με άνεση, διακριτικότητα και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Στην Περαία, μάλιστα, εφαρμόζεται και το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα drive through για ακόμη ταχύτερη εξυπηρέτηση: Ο εξεταζόμενος φτάνει κατόπιν ραντεβού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με το αυτοκίνητό του και η δειγματοληψία γίνεται χωρίς ο ίδιος να βγει από το όχημα, ώστε να ελαχιστοποιείται η επαφή με άλλα άτομα. Η όλη διαδικασία της δειγματοληψίας διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Όπως εξηγεί ο Δρ Δημήτρης Α. Κουντουράς MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας, «στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος ανίχνευσης κορωνοϊού με τη μέθοδο PCR, η οποία στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων, με ειδικότητα μεθόδου 100% και ευαισθησία μεθόδου 99.17%. Εκτός της κλασικής μοριακής εξέτασης, τα εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργούν και τεστ ταχείας μοριακής ανίχνευσης, τεστ αντισωμάτων κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς και rapid test αντιγόνου».

Δρ Δημήτρης Α. Κουντουράς Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας
Δρ Δημήτρης Α. Κουντουράς Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας

Συνεισφορά στην έρευνα για τον κορωνοϊό

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνεισφέρει και στην έρευνα για τη νόσο COVID-19 με πρωτότυπες εργασίες που βρίσκουν θέση στη σύγχρονη Διεθνή Βιβλιογραφία.

Η ερευνητική ομάδα των εξειδικευμένων συνεργατών της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ και στελεχών του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας αποτελούμενη από τον Δημήτρη Νικολούδη, ΜSc, PhD, Βιοχημικό/Μηχανικό Βιοπληροφορικής, τη Δρ. Ασημίνα Χιωνά, Βιοχημικό/Μοριακή Βιολόγο, Μanager του Κέντρου και τον Δρ Κουντουρά, ανέδειξαν πρόσφατα την επιρροή του DNA στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19.

Σε υπολογιστική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση PeerJ, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως οι εθνικές μειονότητες που φέρουν πιο συχνά μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός πολύ σημαντικού γονιδίου της κυτταρικής άμυνας, παρουσιάζουν αντίστοιχα μεγαλύτερη θνησιμότητα από COVID-19.

Διερευνήθηκαν δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο ΙFIΤΜ3 (Interferon-induced transmembrane protein 3), το οποίο σχετίζεται με την κυτταρική αντι-ιική άμυνα πρώτης γραμμής. Οι μεταλλάξεις αυτές έχει δειχθεί κατά το παρελθόν πως λειτουργούν ανασταλτικά στην είσοδο ιών στο κύτταρο.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, στην περίπτωση του SARS-CoV-2 οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις όχι μόνο δεν λειτουργούν ανασταλτικά, αλλά βοηθούν στην είσοδο του κορωνοϊού στο κύτταρο.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα σε πληθυσμούς της Βόρειας Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης, ενώ αυξάνεται διαδοχικά σε πληθυσμούς με καταγωγή από τη Νότια Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική. Τα ευρήματα της μελέτης πιθανά να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.

 

Η ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ Θεσσαλονίκης στη διάθεση του ΕΣΥ

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εδώ και τέσσερις δεκαετίες ανταποκρίνεται με αίσθημα ευθύνης σε όλα τα μείζονα θέματα Υγείας. Στις κρίσιμες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία, ο Όμιλος στέκεται για άλλη μια αφορά στο πλευρό της Πολιτείας, αρωγός σε κάθε της προσπάθεια.

H ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των συνεργατών ιατρών της έχει θέσει στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας 20 κλίνες για νοσηλεία non-covid περιστατικών. Ήδη έχουν διατεθεί και κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς που διακομίστηκαν από δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) της Βιο Κλινικής είναι σε ετοιμότητα για να εξυπηρετήσει ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν σε δημόσιες δομές, ώστε να υποστηριχθούν εκεί ασθενείς με Covid-19.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον κρατικό μηχανισμό και προτίθεται να υποστηρίξει με κάθε δύναμη το δύσκολο έργο της Πολιτείας. Ακολουθούνται οι οδηγίες και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και προσαρμόζονται ανάλογα όλες οι δραστηριότητες, με στόχο την απρόσκοπτη και ασφαλή εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

INFO!

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Λ. Κηφισίας 132 & Παπαδά ( Βιοιατρική Αμπελοκήπων, 5ος όροφος)

210 69 66 111

biolongevity@bioiatriki.gr

www.bioiatriki.gr

Ώρες λειτουργίας Τηλεφωνικού Κέντρου: Δευτέρα- Παρασκευή 9:00- 17:00