Ο Φρουρός Λεμφαδένας (ΦΛ) είναι ο πρώτος λεμφαδένας στον οποίο κατευθύνονται τα καρκινικά κύτταρα από τον αρχικό όγκο.

 

Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα αποτελεί μέρος της σταδιοποίησης του καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες της μασχάλης. Από το αν βρεθεί αρνητικός ή θετικός εξαρτάται η περαιτέρω πορεία της θεραπείας (αφαίρεση όλων των μασχαλιαίων λεμφαδένων ή μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία).

 

Για την ανίχνευση του Φρουρού Λεμφαδένα μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν  το ραδιενεργό τεχνήτιο και η μπλε χρωστική και μάλιστα συνήθως σε συνδυασμό (διπλή τεχνική) για μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία η τεχνική βιοψίας του Φρουρού Λεμφαδένα με τη χρήση ICG, δηλαδή με τη μέθοδο του φθορισμού, με ειδική κάμερα απεικόνισης εγγύς στο υπέρυθρο (near infrared, NIR).

 

Στον «Άγιο Λουκά» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα η βιοψία Φρουρού Λεμφαδένα στον καρκίνο του μαστού με τη χρήση ICG τον Οκτώβριο του 2019 από τον χειρουργό μαστού Θοδωρή Κοντούλη και την ομάδα του. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε η ειδική ενδοσκοπική ICG κάμερα της Storz (video-assisted ICG guided technique), την οποία ήδη διαθέτει η Κλινική και χρησιμοποιείται σε γυναικολογικές, ογκολογικές επεμβάσεις, καθώς και σε επεμβάσεις γενικής και πλαστικής χειρουργικής, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της επέμβασης.

 

 

Βιοψία φρουρού λεμφαδένα, πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της βιοψίας του Φρουρού Λεμφαδένα με τη χρήση ICG είναι πολλά:

  • Το ποσοστό ανίχνευσής του είναι υψηλό, ίδιο με αυτό της καθιερωμένης διπλής τεχνικής.
  • Αποφεύγεται η χρήση ραδιενέργειας, όσο μικρή και αν είναι αυτή.
  • Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να μεταβούν σε εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής για την ένεση του ραδιοφαρμάκου.
  • Η βιοψία Φρουρού Λεμφαδένα είναι ταχύτερη και οικονομικότερη.
  • Λίγα λεπτά μετά την ένεση της ICG φθορίζουν τα λεμφαγγεία από το σημείο της ένεσης στον μαστό ως τη μασχάλη και τελικά στον Φρουρό Λεμφαδένα. Έτσι και η τομή στη μασχάλη γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια.
  • Αποφεύγεται η χρώση (tattoo) που προκαλεί η μπλε χρωστική.

 

 

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390654

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr