Ας τη γνωρίσουμε

 

*της Σταυρινής Σταύρου, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και μπορεί να ληφθεί είτε ως προβιταμίνη (κυρίως ως β-καροτένιο) από φυτικές πηγές είτε με τη μορφή του εστέρα της σε λιπαρό οξύ από ζωικές πηγές.

Πώς δρα στο σώμα μας η βιταμίνη Α;

Η βιταμίνη Α δρα με ομοιόμορφο τρόπο. Τα διάφορα παράγωγά της που απαντώνται στον οργανισμό δρουν μέσω διαφορετικών, λειτουργικών μηχανισμών:

  • Η ρετινόλη είναι μια μορφή μεταφοράς και ένα ενδιάμεσο μεταβολικό προϊόν
  • Η ρετινάλη είναι απαραίτητο συστατικό της όρασης
  • Το ρετινοϊκό οξύ, στη cis-trans του μορφή και οι πολικοί του μεταβολίτες επιδρούν σημαντικά στον πολλαπλασιαμό και τη διαφοροποίηση διαφόρων ιστών, όπως του αναπνευστικού επιθηλίου, του εντερικού βλεννογόνου, του δέρματος και διαφόρων ογκογόνων και εμβρυονικών κυττάρων.
  • Οι εστέρες ρετινύλης αποτελούν την αποθηκευτική μορφή της βιταμίνης. Αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και σε άλλα όργανα που εξαρτώνται από τη δράση της βιταμίνης Α (πχ. αμφιβληστροειδής, όρχεις, πνεύμονες).
  • Τα γλυκουρονιδιωμένα προϊόντα αποτελούν τη μορφή αππέκρισης της βιταμίνης Α, αλλά έχει βρεθεί πως διαθέτουν και βιολογικές επιδράσεις in vitro στην αύξηση και τη διαφοροποίηση.

 

βιταμίνη Α

Διαβάζοντας τις λειτουργίες της βλέπουμε ότι έχει πολλές. Μας είναι απαραίτητη, αλλά χρειάζεται και προσοχή, ιδιαίτερα στην περίοδο της κύησης, διότι μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού μας καθημερινά σε βιταμίνη Α;

  • βρέφη 0,5mg
  • παιδιά 1-3ετών 0,3mg
  • παιδιά 4-8 ετών 0,4mg
  • παιδιά 9-13 ετών 0,6mg
  • άνδρες 0,9mg
  • γυναίκες 0,7mg
  • κύηση 0,75mg
  • θηλασμός 1,2-1,3 mg

Το γράμμα Α από φρούτα και λαχανικά

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη Α; Ποιες τροφές να επιλέξουμε;

Η ημερήσια ανάγκη των 0,9mg καλύπτεται με :

  • 100 γρ. πατέ συκωτιού
  • 5-10 γρ. συκώτι
  • 200 γρ. τόνο
  • 3 λτ πλήρους γάλακτος
  • 150 γρ. βουτύρου
  • 350 γρ. γκούντα
  • 100 γρ. υγρού κρόκου αυγών
  • 8 ολόκληρα αυγά
  • 200 γρ. μαργαρίνης
  • 300 γρ. ελβετικού τυριού
  • 2-3 κιλά ψαριών
  • 100 γρ. χέλι
  • 150 γρ. χαβιάρι

βιταμίνη Α

 

Μας ενδιαφέρει πολύ η βιταμίνη αυτή κατά την περίοδο της κύησης

Να καταναλώνεται με μέτρο!

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, το συκώτι δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεν έχουν όμως αποδειχθεί με βεβαιότητα οι τερατογόνες επιπτώσεις της υπερβιταμίνωσης (λόγω συκωτιού). Τα ευρήματα βασίζονται κυρίως σε φαρμακευτική αγωγή με βιταμίνη Α, με αναφορές για δυσπλασίες και αποβολές. Ανάλογα με την προέλευσή του, το συκώτι μπορεί να περιέχει μέχρι και 2,5mg βιταμίνης Α. Μια μέση μερίδα των 100γρ συκωτιού (και με ποσοστό απορρόφησης 45%) μπορεί να προσδώσει μέχρι και 3,33mg! Επομένως, καλύτερα να αποφεύγεται η κατανάλωση του συκωτιού κατά τη διάρκεια της κύησης, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του ανά μερίδα σε βιταμίνη Α, καθώς λαμβάνεται κι από άλλες τροφές.

 

Σταυρινή Σταύρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

INFO!

Σταυρινή Σταύρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Diet4Nutrition
Διεύθυνση: Εγνατία 119
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980838179
Facebook
Website
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-21:00 (κατόπιν ραντεβού)

Μοιραστείτε το άρθρο.